x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Buget mai mic la Educație decât în 2020. Cîmpeanu se bazează pe PNRR

Buget mai mic la Educație decât în 2020. Cîmpeanu se bazează pe PNRR

26 Feb 2021   •   15:52
Buget mai mic la Educație decât în 2020. Cîmpeanu se bazează pe PNRR

Bugetul Educației și al Ministerului Educației este mai mic anul acesta decât în 2020, dar în valoare absolută, în anii 2020 și 2021, Educația a avut cel mai bun buget din ultimii 10 ani, spune, vineri, ministrul Sorin Cîmpeanu. El speră la 4% din bugetul din PNRR, scrie Mediafax

„Am spus și repet, în raport cu constrângerile bugetare și economice specifice acestui an, este un buget care reușește să acopere toate categoriile de cheltuieli. Este un buget în valoare absolută pentru Ministerul Educației mai mare cu 244 de milioane de lei. Bugetul Educației, nu am Ministerului Educației, este mai mare cu 2,2 miliarde lei. Este 39,653 miliarde lei”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta spune că în raport cu necesarul pentru Educație, nu este mulțumit, dar în valoare absolută, anii 2020 și 2021 luați împreună, Ministerul Educației a avut cel mai bun buget din ultimii 10 ani.

„În raport cu necesarul de resurse din Educație, nu (sunt mulțumit – n.r.). În procente, este un buget al Educației și al Ministerului Educației ușor mai mic decât anul precedent. Totuși, anii 2020 și 2021 înregistrează și în valoare absolută, luați împreună, și procentual, cele mai mari valori din ultimii 10 ani. Nu este un secret faptul că suntem departe de ținta asumată de 6% din PIB și dacă ar rămâne 3,55% din PIB ar fi nevoie de 3 creșteri succesive pe următorii 3 ani, de 19% în fiecare din acești 3 ani. Puteți să înmulțiți 3,5 de trei ori cu 1,19 și veți vedea că ajungeți la 6”, a declarat Cîmpeanu.

Acesta se bazează și pe bugetul pe care Educația îl va primi din PNRR.

„Prima variantă a PNRR prevedea pentru Educație o sumă de 1,05 miliarde euro din 30,4 miliarde euro. Ulterior, urmare a unui amendament adoptat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, a fost adoptat minim 6% din PNRR alocat Educației. Ulterior au început negocierile pentru PNRR și sunt îndreptățit să sper că vom avea o sumă importantă din PNRR alocată pentru Educație care va face ca acel 3,55 din momentul acesta să crească spre 4”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

×
Subiecte în articol: sorin cimpeanu