x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce trebuie să ştie un copil apt de „pregătitoare”

Ce trebuie să ştie un copil apt de „pregătitoare”

de Theodora Şutiu    |    04 Mar 2019   •   12:06
Ce trebuie să ştie un copil apt de „pregătitoare”
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Astăzi începe prima etapă de înscriere a copiilor la clasa pregătitoare. Părinţii pot completa online sau la unitatea de învățământ o cerere-tip, până în data de 22 martie. Copiii vor fi admişi doar după ce promovează o evaluare psihosomatică. Practic, prin acest test, personalul de specialitate va stabili dacă un copil este apt pentru a merge la şcoală sau nu.

Potrivit Edu.ro, această evaluare este făcută de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în prezenţa părinţilor. Testarea durează 20 de minute şi se face la grădinițele de stat pentru copiii înscriși acolo și la sediile CJRAE în cazul celor care urmează o grădiniță privată. Rezultatul este definitiv și nu poate fi contestat.

Ce sunt întrebaţi copiii

Evaluarea psihosomatică se face după un chestionar validat pentru anul școlar 2019-2020 şi se adresează copiilor care vor împlini şase ani până în 31 august 2019, inclusiv. În urma testării, personalul de specialitate observă comportamentul copilului din punct de vedere socioafectiv, cognitiv, verbal şi motric. Chestionarul cuprinde 20 de întrebări, iar dacă viitorul elev răspunde la 15 dintre ele, va fi admis.

Practic, ca să fie apt pentru clasa pregătitoare, un copil trebuie să ştie să se îmbrace singur, să meargă la toaletă fără ajutor, să se spele pe mâini şi să îşi amâne nevoile de bază pentru recreaţii. În acelaşi timp, un elev în clasa 0 este necesar să diferenţieze un creion de un pix, să ştie să le folosească, să poată rămâne timp de patru ore fără părinţi la şcoală şi să fie atent. Evaluarea are ca scop depistarea micuţilor care vor avea în mod cert probleme de adaptare la şcoală. Specialiştii CJRAE spun că un copil care nu ştie, de exemplu, să deosebească cifre, litere sau culori va avea dificultăţi majore de a se orienta într-o şcoală cu mai multe clase.

Locuri pentru toţi copiii

Fiecare copil are un loc asigurat. Numărul alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar.

IDEE

La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Explic FOTO

Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere

×