Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus, ieri, să se recurgă la măsura închiderii școlilor doar după declararea carantinei, nu după depășirea ratei de contaminare de 6 cazuri la mia de locuitori. Ministrul încearcă să mențină instituțiile de învățământ deschise cât mai mult, pentru a nu afecta copiii și tinerii, mai ales după ce au pierdut foarte mult, în ultimul an. Ordinul comun pe care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății l-au stabilit ieri a așteptat până seara semnătura ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a dus un adevărat război, ieri, cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, cu prefectul Capitalei, dar și cu reprezentanții DSP. Cîmpeanu a declarat că nu va accepta închiderea școlilor, în timp ce alte locuri publice rămân deschise. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a susținut că toți elevii din București ar trebui să învețe doar online, începând de astăzi, conform legii, după ce incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 6 la mia de locuitori. Astăzi va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situații de Urgență. „Conform ordinului comun, aşa cum arată acum, la peste 6 la mie ar trebui să treacă online. Nu intră automat în online. Vom lua această măsură în momentul în care Inspectoratul şcolar ne va propune”, a declarat prefectul.
Se schimbă structura anului școlar
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că propunerea lui de modificare a criteriilor pentru închiderea școlilor se află și în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență și este convins că se va găsi înțelegere, pentru a avea pierderi educaționale cât mai mici cu putință. „Școlile trebuie să funcționeze atât timp cât alte locații rămân deschise”, a explicat ministrul. O soluție care ar putea salva situația din învățământ s-a găsit prin schimbarea structurii anului școlar. Anul acesta, vacanța de primăvară se va prelungi cu trei săptămâni. Va începe pe 2 aprilie și va dura până pe 4 mai, incluzând și Paștele catolic, și cel ortodox. Acest artificiu ar putea ajuta sistemul de educație să evite noi probleme, cât timp autoritățile nu ajung la un consens în privința măsurilor pe care le vor lua în următoarele luni. Cadrele didactice sunt foarte supărate pe reprezentanții guvernului care au bulversat întregul sistem. „Nu se poate menține această incertitudine la nesfârșit. Schimbările nu se comunică în mod normal în acest fel, cu doar câteva ore înainte de aplicare”, a declarat Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Bacalaureatul se va susține la datele planificate, cu prezenţa fizică, între 28 iunie și 1 iulie pentru probele scrise. Se va decala doar Examenul de Evaluare Naţională, pentru perioada 5 iulie - 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie.
Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun Educație-Sănătate, prin care se va înlocui sintagma «depășirea pragului de 6 la mie rată de infectare» cu sintagma «intrare în carantină».
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației