x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii români sunt cei mai sociabili din lume dar codași la învățătură

Copiii români sunt cei mai sociabili din lume dar codași la învățătură

03 Sep 2020   •   11:37
Copiii români sunt cei mai sociabili din lume dar codași la învățătură

Copiii români se află pe primul loc la abilitățile sociale, dar sunt în coada clasamentului la citire și matematică, alături de bulgari, arată un raport al Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), citat de DPA.

România este una dintre cele 7 state unde 4 din 5 minori au spus că își fac prieteni cu ușurință. 

Țara noastră ocupă locul patru în privința bunăstării psihice a copiilor, dar se situează pe unul dintre ultimele locuri în privinţa sănătăţii fizice şi a competenţelor.

85% dintre copiii români sub 15 ani sunt mulțumiți de viața lor, situându-se după Olanda - 90% și Mexic - 86%. 

Circa 40% dintre minorii din ţările bogate nu deţin abilităţi academice de bază la citire şi matematică până la 15 ani. Pe ultimele locuri sunt cei din Bulgaria, România şi Chile.

Mulți copii din statele dezvoltate nu dețin competențe la citire și matematica de bază, au o sănătate mintală precară și suferă de obezitate. 

Au fost studiați copii din 41 de țări UE și OECD, în funcție de starea de sănătate, competențele academice și nivelul de fericire. 

Danemarca, Olanda şi Norvegia sunt cele mai plăcute țări pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, iar Bulgaria, Chile şi SUA sunt clasate pe ultimele locuri.

Circa 20% dintre aceștia nu au un nivel ridicat de satisfacţie de viaţă în ţările cele mai bogate.

53% dintre copiii din Turcia sunt mulţumiţi de viaţa lor, urmați de cei din Japonia şi Marea Britanie.

Lituania are cea mai mare rată de sinucidere în rândul adolescenţilor, urmată de Noua Zeelandă şi Estonia.

În privința sănătății fizice, 1 din 3 copii este obez sau supraponderal, cei care locuiesc în sudul Europei fiind în creştere vertiginoasă.

''Multe dintre cele mai bogate ţări - care deţin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie bună - nu reuşesc să realizeze acest lucru pentru copii.

Dacă guvernele nu adoptă măsuri rapide şi decisive pentru a asigura bunăstarea copiilor în cadrul răspunsului lor la pandemie, ne putem aştepta în continuare la creşterea ratelor de sărăcie infantilă, la deteriorări mintale şi fizice, precum şi la adâncirea decalajului privind competenţele în rândul copiilor'', a declarat Gunilla Olsson, director al biroul de cercetare UNICEF - Innocenti.

Raportul a fost realizat înainte de pandemia de coronavirus. 

×
Subiecte în articol: copii obezitate