x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cursuri de salvat Planeta

Cursuri de salvat Planeta

de Theodora Şutiu    |    10 Dec 2018   •   13:30
Cursuri de salvat Planeta

Schimbările climatice au deja loc: temperaturile cresc, tiparele precipitațiilor se modifică, ghețarii și zăpada se topesc, iar nivelul mediu al mării pe întregul glob este în creștere. Un grup de profesori români, activişti francezi şi consultanţi de mediu au creat un proiect care are ca scop conştientizarea şi combaterea acestei probleme prin educaţia populaţiei, mai ales cea din zonele defavorizate.

Proiectul,  numit ”Competențe pentru educația privind schimbările climatice (ESC) în comunități vulnerabile”,  îşi propune să activeze lupta pentru climă în diferitele sfere ale educației şi reuneşte o comunitate formată din profesori, educatori, consultanți, lideri de opinie şi reprezentanți ai societății civile. ”Strategia bazată pe educație este potrivită, în special pentru cei care au mai puțin acces la tehnologie, mai puțină putere de negociere, mai puține fonduri pentru a-și adapta structurile economice și sociale la efectele schimbărilor climatice”, scriu cei implicați pe site-ul Competencesclimatiques.eu. Cursurile sunt despre Cunoștințe (a ști), despre Atitudini (a ști să fii) și despre Aptitudini (a ști să faci).

De exemplu, elevii vor învăţa să înţeleagă procesul de alimentare a resurselor de apă dulce, cum ar fi râurile, cu ajutorul a 64 de scobitori. Copiii sunt împărţiti în mai multe grupuri, fiecare reprezentând un sat pescăresc, iar scobitorile reprezintă numărul de pești din lacul de la marginea satului. Fiecare sat trebuie să decidă câți pești pot pescui la fiecare rundă, astfel încât să se asigure că va fi mereu suficient pește pentru a hrăni toți oamenii. 

 

Pe parcursul cursului elevii vor răspunde la următoarele întrebări: care este numărul maxim de pești pe care fiecare persoană îl poate extrage, astfel încât lacul să aibă pește și pentru următoarele generații.

 

Proiectul a fost finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene, a costat 107.200 de euro şi a fost făcut între octombrie 2016 și septembrie 2018.

×