Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) se află în centrul unui scandal universitar, după ce a fost propusă desființarea lui. Motivul pentru care s-a ajuns la acest scandal l-a reprezentat acuzațiile de intruziune în autonomia universitară, de politizare și chiar de neconformitate cu principiile democratice europene ale Consiliului, despre care unii rectori spun că este o structură comunistă nocivă pentru sistemul universitar, care nu se regăsește în celelalte țări UE. Totuși, Consiliul Național al Rectorilor (CNR) propune reorganizarea și nu desființarea CNATDCU.
CNR reprezintă 74 de universități acreditate din România și a votat aproape în unanimitate pentru păstrarea CNATDCU, chiar dacă va fi nevoie de o reorganizare a acestuia. „În contextul în care dezbaterile din mediul academic au adus în atenție nevoia de flexibilizare a procesului de obținere a titlului de doctor, în sensul în care întregul proces să fie asumat de acestea, CNR propune o dezbatere la nivelul senatelor universitare, cu privire la organizarea unui referendum referitor la necesitatea stabilirii unui cadru legal care să permită acordarea titlului de doctor la nivelul universității - similar cu universitățile europene”, transmite CNR, într-un comunicat de presă. Consiliul rectorilor a reacționat după ce au apărut în spațiul public acuzații referitoare la „un plan secret” de desființare a CNATDCU.
„Această acuzație este neconformă cu realitatea, fie și din simplul motiv că CNR nu are prerogativa legală de a realiza acest lucru. CNR nu are și nu poate avea planuri secrete”, a explicat, pentru Jurnalul, Sorin Cîmpeanu, președintele CNR, care a mai precizat că toți rectorii membri ai consiliului au votat în favoarea menținerii CNADTCU, cu excepția lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
Se dorește mai multă autonomie universitară
Titlurile de doctor ar putea fi acordate de universități fără a mai fi necesar un Ordin de Ministru. CNR propune inițierea unui proces de consultare internă, la nivelul fiecărei universități, prin referendum, cu privire la oportunitatea și necesitatea acordării atestatului de abilitare la nivelul universității. Criteriile care ar urma să fie propuse de comisiile de specialitate CNATDCU trebuie să fie diferențiate pe domenii și ancorate în realitatea specifică fiecărui domeniu. „CNR apreciază că orice opinie pro sau contra propunerilor puse în discuție este în egală măsură importantă, pentru că numai în acest mod se poate realiza o creștere a calității învățământului românesc, într-un mediu democratic, garantat de Constituția României. Ne delimităm însă de orice opinie care promovează îngrădirea autonomiei universitare, a principiilor democratice și a libertății de exprimare. Descentralizarea către universități s-ar putea face în paralel cu atribuirea către CNATDCU a rolului de monitorizare și audit extern periodic. De asemenea, această schimbare, dacă va fi dorită de universități, va trebui însoțită de o regândire a arhitecturii învățământului superior și cercetării din România”, mai arată CNR.
CNR va iniția și va continua un amplu proces de dezbateri publice cu mediul academic și factorii interesați, centrate pe nevoia de inovare și reconfigurare a arhitecturii învățământului superior.