Examenele naționale au stârnit o dispută fără precedent, din cauza condițiilor improprii în care se vor susține probele, dar decizia Ministerului Educației și Cercetării rămâne neschimbată. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține, conform calendarelor stabilite și anunțate de MEC. Cu toate acestea, încă se caută soluții pentru a se putea asigura condiții cât mai apropiate de normalitate, astfel încât să nu afecteze foarte mult sănătatea și puterea de concentrare a elevilor.
În acest moment nu mai există cale de întoarcere, iar Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține, ciuda tuturor încercărilor taberei care se opune organizării examenelor de a determina MEN să se răzgândească. A apărut, zilele trecute, chiar și un mesaj de tip Anonymous, care amenință Guvernul României, însă reprezentanții ministerului nu s-au lăsat impresionați. Mesajul susține aceleași teme lansate în spațiul public de contestatarii examenelor naționale: riscurile la care sunt supuși elevii, imposibilitatea de a se concentra în condiții maxime de stres și problemele respiratorii pe care le-ar putea crea purtarea măștii în timpul examenelor.
Se evită discriminări mai grave
Deși aceste probleme sunt reale, MEC și-a asumat responsabilitatea organizării examenelor, pentru a evita o situație mai gravă, care ar putea fi generată de echivalarea pe care o propune cealaltă tabără. „Nici măcar nu am luat în considerare acel mesaj. Încă așteptăm soluții de la epidemiologi, de la specialiști în toate domeniile, pentru a putea asigura condiții cât mai apropiate de normalitate, atât cât se poate”, a explicat, pentru Jurnalul, un reprezentant al MEC. Iar pentru a se asigura că vor putea susține examenele cât mai mulți elevi din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, au fost programate câte două sesiuni, astfel încât să poată susține probele în timp util și cei care au probleme de sănătate, iar admiterea la liceu și la facultate să se poată face cât mai corect.
Se așteaptă undă verde de la medici
Pentru a se asigura o atmosferă cât mai apropiată de normalitate, una dintre propunerile venite până acum din partea sindicatelor este aceea de a se susține examenele fără măști. Unii dintre elevi ar putea avea probleme din cauza oxigenării deficitare, care le-ar afecta capacitatea de concentrare, dar s-au căutat posibile soluții și se așteaptă răspunsuri din partea specialiștilor din Sănătate. „Este o problemă care a fost discutată la nivelul Ministerului Educației, există o adresă trimisă către Ministerul Sănătății, astfel încât ar putea să se renunțe la mască pe perioada examinării, după ce elevii s-au așezat în bănci. Respectarea distanțării între elevi ar putea fi suficientă, iar masca s-ar putea pune până la așezarea elevilor în bănci, apoi la ieșirea din sala de examen”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.
Este imposibilă echivalarea, ca în alte țări
Propunerea de a se echivala notele din cursul anului școlar, astfel încât să nu se mai susțină examenele, nu poate fi aplicată în țara noastră, pentru că avem, ca de obicei, o situație atipică. „Examinarea este forma cea mai corectă de evaluare, iar toate problemele de organizare pot fi rezolvate. Nu avem un sistem național unitar de evaluare, există diferențe majore de la un profesor la altul, de la urban la rural etc. O echivalare este imposibilă, în aceste codiții, pentru că ar fi defavorizați foarte mulți elevi”, explică Marius Nistor. Acesta mai spune că o astfel de metodă ar deschide cutia Pandorei, pentru că s-ar ajunge la situația în care MEC ar trebui să-i considere promovați la Bacalaureat pe toți cei care au picat examenele în ultimii ani, pentru a nu se crea discriminări.
Noi trebuie să ținem cont în primul rând de calitate, iar echivalarea ar permite promovarea prin aceeași metodă a tuturor celor care nu au promovat bacalaureatul în anii anteriori.
Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret”