x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale. Zile de foc pentru absolvenți. Cine sunt copiii amânați?

Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale. Zile de foc pentru absolvenți. Cine sunt copiii amânați?

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2023   •   14:26
Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale. Zile de foc pentru absolvenți. Cine sunt copiii amânați?

Unii elevi din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor susține mai multe examene în zilele următoare.

Este vorba  despre absolvenții amânați, care vor trebui să se prezinte la examene până pe 16 iunie 2023. Elevilor din anii terminali care nu au două note la fiecare materie trebuie să li se încheie situația școlară, pe baza unei decizii a Consiliului de Administrație a unității de învățământ. 

Informarea privind încheierea situației școlare a elevilor din clasa a VIII-a și din anii terminali ai învățământului liceal a fost transmisă către inspectoratele școlare de Ministerul Educației, pe 12 iunie 2023. 

„Elevii din clasa a VIII-a și din anii terminali ai învățământului liceal (clasa a XII-a si clasa a XIII-a) cărora nu li se poate încheia situația școlară, neavând numărul de note prevăzut la art. 107, alin. (6) din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022, cu modificările și completările ulterioare, se află în situația elevilor declarați amânați.

Sesiunea de examene de încheiere a situației școlare a elevilor declarați amânați va fi organizată, până la data de 16 iunie 2023, în baza deciziei consiliului de administrație al unității de învățământ, potrivit art. 118 din actul normativ mai sus menționat”, transmite instituția.

Calendarul anului școlar 2022-2023: 

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar s-a încheiat pe 2 iunie 2023; 
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar s-a încheiat pe 9 iunie 2023. 

Ministerul Educației a modificat acest calendar pentru încheierea mediilor elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a: 

„La articolul 1, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.” 

La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasa a VIII-a, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.” 

Ministerul Educației a modificat și Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) iar mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor, potrivit edupedu.ro.

×
Subiecte în articol: elevi clase terminale absolventi