Adolescenţii care nu au luat note strălucite la Bacalaureat, dar ştiu să se prezinte bine la un examen oral au şansa de a studia cel puţin un an la o universitate din Marea Britanie. Cinci astfel de instituţii vor veni la Bucureşti, luna viitoare, pentru a-şi selecta candidaţii. Examenul durează 15 minute. Cine îl trece intră în programul „foundation”, un an de pregătire în Marea Britanie, înainte de admiterea propriu-zisă.
Târgul educaţional menit să atragă tinerii absolvenţi de liceu la facultăţi din Marea Britanie are loc în Bucureşti, pe 18 iulie. Anglia Ruskin University, Coventry University, Lancaster University, Leicester University şi NAVITAS sunt instituţiile de învăţământ superior care vor organiza examene de câte 15 minute pentru admiterea candidaţilor. Dacă aceştia se prezintă bine la interviul-fulger, sunt admişi în aşa-zisul program “foundation”, adică un an de pregătire la aceste universităţi în domeniile vizate de aplicant. “Acest sistem permite tinerilor români să studieze în Marea Britanie, chiar dacă nu au obţinut note foarte mari la Bacalaureat. În programele foundation ale universităţilor din Marea Britanie sunt acceptaţi tineri care au luat minim nota 6 la Bacalaureat şi care au un nivel de engleză B2”, spune Ana-Maria Papp, manager al companiei de consultanţă educaţională IntegralEdu, care asistă universităţile britanice în acest program. „În general, românii care aplică pentru studii în străinătate sunt foarte buni şi sunt imediat acceptaţi de universităţi. Însă există şi foarte mulţi care, din diverse motive, nu au avut o performanţă deosebită în Bac, sau îşi doresc să studieze în străinătate într-un domeniu pe care nu îl pot accesa în ţara noastră. Ei bine, aceste universităţi oferă acum o şansă şi acestor tineri să se pregătească pentru cariera dorită, la un nivel foarte înalt”, explică Ana-Maria Papp. În anul petrecut în universităţile din Marea Britanie, tinerii vor face, practic, meditaţii la materiile din anul I al facultăţilor la care doresc să studieze şi îşi vor perfecţiona engleza. La finalul programului, cursanţii vor da un examen de admitere în anul I al facultăţii dorite.
Cei buni, cu bursă, restul cu taxă
În funcţie de universitate, taxa pentru participarea la programele foundation variază între 5.000 şi 25.000 de euro pe an. Elevii care se prezintă cel mai bine la examenul-fulger şi au un dosar favorabil întocmit înainte de interviu pot obţine burse de merit din partea universităţilor. „Chiar zilele trecute am trimis aplicaţii de burse la Westminster pentru trei viitoare studente care vor să se specializeze în jurnalism, management-ul afacerilor şi afaceri internaţionale limba arabă. Toate aceste cereri de burse au fost acceptate datorită nivelului ridicat al aplicaţiilor”, spune Ana-Maria Papp.
Admiterea la o facultate din străinătate imediat după terminarea liceului este un demers complicat. Bacalaureatul românesc nu cântăreşte mult, iar Bacalaureatul Internaţional, recunoscut de universităţile din toată lumea, rămâne apanajul liceelor private.
Universitatea Leicester derulează programul foundation anual pentru 1.500 de studenţi din toată lumea. Taxa variază în jurul sumei de 5.000 de lire sterline, în funcţie de facultate
Elevii care vor să participe la program trebuie să fi luat minimum media 6 la Bac şi să vorbească bine engleza