x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii, primiți la Evaluarea Națională și fără buletin

Elevii, primiți la Evaluarea Națională și fără buletin

de Diana Scarlat    |    26 Mai 2020   •   12:38
Elevii, primiți la Evaluarea Națională și fără buletin

Mai mulți părinți se plâng de aglomerațiile de la Evidența Populației, din unele zone, unde se așteaptă la cozi interminabile, după ieșirea din lockdown. Cei mai mulți nu pot lipsi de la locurile de muncă o zi, pentru a le face copiilor documentele. În plus, copiii trebuie să învețe pentru examene, în această perioadă, iar o situație de stres suplimentară îi poate afecta.

Bulversarea a fost creată după ce unele școli nu au primit mesajul Ministerului Educației, transmis prin inspectoratele școlare: elevii care au împlinit 14 ani înainte sau în timpul acestei perioade și încă nu au carte de identitate vor putea să intre în sălile de examen, pentru Evaluarea Națională, cu certificatul de naștere.

 

Mai mulți părinți au intrat în panică, în zonele unde se așteaptă o zi întreagă la intrarea în secțiile de Evidența Populației, pentru că li s-a comunicat din partea conducerii unor școli că este absolut necesar ca elevii să aibă buletinul asupra lor, pentru a fi primiți la examene.

„De o săptămână încercăm să ajungem la Evidența Populației, pentru a face buletinul. Nu pot să-mi trimit copilul singur, să stea la coadă șase sau șapte ore. Nici eu nu pot să lipsesc de la serviciu o zi întreagă. În plus, noi ne-am mutat cu două luni înainte de intrarea în carantină și încă nu ne-am schimbat buletinele la adresa nouă. Nici cei de la Evidența Populației nu s-au organizat, cu programări online, nici Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu a luat o măsură, pentru a ne scuti de acest stres suplimentar”, spune Sabina, mama unui elev care învață la o școală din sectorul 2 al Capitalei.

În aceeași situație au fost mai mulți părinți care și-au petrecut chiar mai multe zile la Secțiile de Poliție, pentru a obține buletinele de identitate ale copiilor, înainte de Evaluarea Națională.

 

Lipsa de comunicare a bulversat

Cu toate acestea, Ministerul Educației deja a anunțat că se va putea intra doar cu Certificatul de naștere în sălile de examen, chiar dacă elevii au împlinit vârsta de 14 ani. Cartea de identitate nu este obligatorie, transmit reprezentanții MEC. „S-a transmis deja către Inspectoratele Școlare că vor fi acceptați la examene toți elevii, pe baza prezentării certificatelor de naștere, pentru a nu se crea probleme.

În afară de situațiile în care unii au împlinit vârsta de 14 ani în ultimele trei luni și nu au reușit să ajungă la Evidența Populației, pentru a-și face cartea de identitate, mai sunt și cazuri în care copilul își poate pierde buletinul sau îl poate uita acasă, dar nu vor fi respinși de la examene pentru asta. Vor putea să intre toți cu certificatele de naștere”, a explicat, pentru Jurnalul, un reprezentant al MEC. Problema pare a fi generată de proasta comunicare a Inspectoratelor Școlare cu instituțiile de învățământ.

Nu ar fi prima oară când școlile nu sunt anunțate la timp de Inspectoratele Școlare, în legătură cu deciziile luate de MEC. În ultimii ani au mai fost situații în care cei din conducerea școlilor nu au primit la timp înștiințările venite din partea ministerului.

 

Calendarul Evaluării Naționale și al Bacalaureatului

Înscrierile pentru Evaluarea Națională 2020 a elevilor de clasa a VIII-a începe pe 2 iunie, iar examenele se vor susține în perioada 15-18 iunie 2020, astfel: 15 iunie - limba şi literatura română; 17 iunie – matematică; 18 iunie - limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină). Ieri, MEC a anunțat și calendarul Bacalaureatului 2020.

Înscrierile sunt programate în perioada 3 - 10 iunie. În perioada11 - 17 iunie se vor susține probele pentru echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale; pe 22 iunie, proba de limba și literatura română – proba E a) – probă scrisă, apoi, pe 23 iunie, proba la limba și literatura maternă – proba E b) – probă scrisă; pe 24 iunie, proba obligatorie a profilului – proba E c) – probă scrisă, iar pe 25 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – probă scrisă. 

×