x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Examene: copiii nu vor la cursurile pregătitoare

Examene: copiii nu vor la cursurile pregătitoare

de L.Budin    |    28 Mai 2020   •   10:09
Examene: copiii nu vor la cursurile pregătitoare
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Doar un sfert dintre copiii din programele World Vision România vor merge la şcoală în perioada 2 – 12 iunie, la sesiunea de pregătire pentru examenele naţionale, se arată într-un comunicat al organizaţiei respective. Cu toate acestea, 70% din părinţi spun că îşi vor trimite copiii să dea Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională.

 

Din cei 75% care au declarat că nu vor merge la şcoală în cele 10 zile de pregătire, majoritatea au invocat motive legate de siguranţa lor şi a familiei. Unii spun că au părinţi şi bunici aflaţi în categoria de risc COVID-19, alţii că nu au încredere în capacitatea unităţilor de învăţământ de a asigura măsurile adecvate de protecţie (igienă, distanţare socială). Este des menţionată teama de îmbolnăvire în mijloacele de transport în comun. Se mai invocă şi lipsa de claritate a măsurilor luate de autorităţi pentru respectarea măsurilor de protecţie şi pentru a preveni îmbolnăvirile în şcoli.

 

Se cer măsuri concrete

Copiii din programele World Vision România provin din mediul rural, cu precădere din familii vulnerabile. Conform ultimelor informaţii de la Inspectoratul Şcolar al Capitalei, nici elevii din Bucureşti nu se grăbesc să participe, în număr mare, la activităţile de pregătire. Mai puţin de jumătate dintre cei ce urmează să dea Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul, vor veni la pregătire.

Încă de la începutul lunii mai, reprezentanţii elevilor din programele World Vision România au cerut ministrului Educaţiei, printr-o scrisoare deschisă, un plan de măsuri concrete, comunicate clar, care să asigure atât infrastructura necesară pentru protecţia copiilor şi a profesorilor, cât şi eficienţa actului educaţional.

 

Informare clară

World Vision România retransmite solicitarea respectivă, cerând ca Ministerul Educaţiei să comunice clar părinţilor şi elevilor cum se vor aplica măsurile de protecţie incluse în Ordinul comun semnat cu Ministerul Sănătății în 8 mai şi publicat în Monitorul Oficial în 12 mai. Prin acest ordin au fost stabilite o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților de pregătire şi pentru susţinerea examenelor, în condiții de siguranță. „Informarea părinţilor şi elevilor şi asigurarea acestora că măsurile stabilite vor fi aplicate şi monitorizate cu atenţie reprezintă un factor care poate contribui la creşterea ratei de participare, atât la pregătirea pentru examene, cât şi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat”, se spune în comunicatul organizaţiei.

 

„Numărul foarte mic al elevilor care vor participa la pregătirea pentru examene este un semnal de alarmă pentru autorităţi, mai ales după o perioadă în care aproape un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online. (...) Este esenţial ca toate părţile implicate în sistemul de educaţie (...) să facă un plan de remediere şi recuperare a deficitului educaţional”.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România

 

×
Subiecte în articol: examene pregatire elevi cursuri copii