x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Cazul copilului violat într-o școală din București: FACIAS cere măsuri urgente

Cazul copilului violat într-o școală din București: FACIAS cere măsuri urgente

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2024   •   13:20
Cazul copilului violat într-o școală din București: FACIAS cere măsuri urgente

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut de urgență Inspectoratului Școlar din București (ISMB) să dispună suspendarea din funcție a directoarei școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Sectorul 1 al Capitalei.

FACIAS cere această măsură pentru modul în care a gestionat a doua situație în care un elev în vârstă de 8 ani a fost violat în toaleta școlii.

De asemenea, FACIAS cere Guvernului și Parlamentului să modifice legislația cu privire la infracțiunile comise de minori și față de actele de violență comise în școli.

„Opinia publică a fost ieri zguduită de cazul incredibil al băiețelului violat de două ori în decursul a doi ani în toaleta Școlii Nicolae Titulescu din București. Părinții celorlalți copii din școală au aflat astfel tragedia cu repetiție prin care a trecut micuțul, dar și despre disperarea unei mame care a trebuit să își mute copilul la altă școală. Concret în 2022 copilul care avea 7 ani este violat în toaletă de un altul de 11 ani. Mama face plângere la poliție, dar în urma anchetei se stabilește că făptuitorul nu poate răspunde penal deoarece nu a împlinit vârsta de 14 ani. De asemenea el nu poate fi nici exmatriculat pentru că legea obligă la absolvirea a minimum 10 clase. Așa că respectivul este mutat la altă școală. Un an mai târziu, același copil este violat în toaleta aceleiași scoli de un alt copil mai mare. Mama face plângere la poliție și iar directoarea nici nu mai bagă în seamă de această dată. Așa că mama reușește să-și mute copilul agresat la altă școală”, transmite FACIAS.

„În perioada 2022 - 2023, conducerea Școlii Nicolae Titulescu nu a informat Inspectoratul Școlar al Municipiului București despre ce s-a întâmplat în școală și nu prezentat mamei copilului violat nicio concluzie a vreunei anchete interne cu privire la situația reclamată în 2023. Ca urmare a acestei atitudini a conducerii care, indirect, pune în pericol pe toți copiii din această școală, FACIAS solicită ISMB suspendarea de urgență din funcție a directoarei școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu”, arată FACIAS.

FACIAS cere, de asemenea, Guvernului și Parlamentului introducerea în legislație a sancțiunilor penale (amenzi penale, munca în folosul școlii) pentru părinții ai căror copii comit fapte penale grave(fapte cu violență) înaintea împlinirii vârstei de la care pot răspunde penal. Această măsură ar implica o responsabilizare suplimentară a părinților care ar fi motivați să încerce să prevină aceste situații.

FACIAS solicită și introducerea în legea educației posibilitatea de exmatriculare a elevilor care comit fapte penale cu violență. Reînscrierea ar putea posibilă în funcție de gravitatea faptei și doar dacă părinții demonstrează elevul a fost evaluat din punct de vedere psihic de către un psiholog clinician și că este înscris la un program de psihoterapie. FACIAS solicită introducerea obligativității ședințelor de psihoterapie pentru elevii care comit fapte acte de bullying, dar și pentru părinții acestora: „Până nu se înscrie la aceste ședințe, copilul nu ar mai trebui primit în școală”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: facias copil violat