x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Fenomenul Brăila. Elevi șantajați să nu se prezinte la prima sesiune de bacalaureat

Fenomenul Brăila. Elevi șantajați să nu se prezinte la prima sesiune de bacalaureat

de Redacția Jurnalul    |    20 Aug 2024   •   15:30
Fenomenul Brăila. Elevi șantajați să nu se prezinte la prima sesiune de bacalaureat

Unii elevi au fost supuși presiunilor din partea profesorilor să nu se prezinte la prima sesiune a examenului de bacalaureat pentru a nu strica rata de promovabilitate.

n exclusivitate pentru Observator, doi adolescenţi spun cum funcţionează fenomenul Brăila, prin care copiilor li se decide viitorul ca să nu strice rata de promovare la Bac.

"M-a pus să semnez, cum ar veni, care nu e un act oficial, să dau pe proprie răspundere că nu dau bacul în cazul în care sunt promovat", spune un elev din clasa a 12-a, căruia profesorii i-au decis viitorul. În loc să completeze cererea de înscriere la bacalaureat, acesta a fost convins să nu se prezinte la examenul din iulie. "Zic că se duce liceul în jos, dar de fapt nu are nicio treabă".

Elev ameninţat că va fi lăsat corigent 

Un alt coleg a trecut prin aceeaşi umilinţă. A fost ameninţat că va fi lăsat corigent dacă se va înscrie la prima sesiune. 

"Nu s-a vrut să se intre în bac că să nu se scadă media bacului. Că nu intru în prima tură de bac. Acordați-mi o şansă, și o să vă dovedesc că nu e așa!"​, a spus elevul.

Rată de promovare în liceul în care învaţă cei doi elevii a depăşit 60% în prima sesiune. Anul trecut, a fost cu 10% mai mică, iar în trecut, de două sau chiar de trei ori mai mică. Directorul şcolii neagă acuzaţiile.

Citiți și Profesorii s-au săturat: Contractul pe perioadă determinată în școală înseamnă șantaj

"Înscrierea la examenul de bacalaureat se face individual când dirigintele le da cererea de înscriere. Nu ai cum să forțezi pe cineva să nu se înscrie. Sunt doi elevi până în momentul de față care deși au promovat nu s-au înscris în sesiunea din vară. Nu pot să vă răspund. Nu a venit niciun elev să se plângă", explică Popa Cristian Bogdan, director adjunct liceu.

Umilirea elevilor a fost descoperită în 2018

Cei doi copii convinşi să nu dea examenul nu sunt, însă, excepţii. 

"E cumva o lege nescrisă în sistemul de învățământ, elevii slab pregătiți sunt fie sfătuiți, fie forțați să nu se înscrie la examenul de bacalaureat. În primul rând prin amenințarea cu repetenția, faptul că îi lasă corigenți la anumite discipline", explică Iuliana Constantinescu, părinte.

Această practică a fost descoperită în 2018, când mai multe ONG-uri şi asociaţii de părinţi susţineau că peste 30.000 de elevi de clasa a 8-a au fost convinşi să nu intre la examen. Se numeşte fenomenul Brăila, de la judeţul unde a apărut scandalul.

Citiți și 81% dintre copiii din mediul rural nu participă la activităţi sportive în afara orelor de la şcoală 

Fenomenul Brăila înseamnă că elevii sunt supuşi unei forme de şantaj de către profesori sau directori. Absolvenţii de clasa a 8-a sau absolvenţii de clasa a 12-a care nu au rezultate foarte bune la învăţătură sunt excluşi de pe listele examenelor naţionale  pentru că şcoala să obțină o rată mai mare de promovare.

Controale în Capitală

La sesizarea Observator, Ministerul Educaţiei a trimis inspectorii din Capitală în control şi condamnă ferm acest tip de comportament. La prima probă a bacalaureatului de toamnă au lipsit mulţi. Nemotivat, peste 2.600, iar 25 au fost daţi afară pentru că au încercat să copieze. Au avut de comentat poezii de Eminescu şi Bacovia.

Întrebat cât a învățat, un candidat spune  "Deloc". "Și atunci de ce ai venit?", întreabă reporterul. "Că să mă distrez", a fost răspunsul candidatului. "Mare spritz ce mă duc să fac. Nimic)", spune alt candidat.

Marţi urmează examenul la matematică sau istorie, iar miercuri, proba la alegere a profilului. 

×