x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Haosul în școli, cât Casa Poporului. „Efectul: va reîncepe creșterea numărului de cazuri noi”

Haosul în școli, cât Casa Poporului. „Efectul: va reîncepe creșterea numărului de cazuri noi”

de Monica Cosac    |    19 Noi 2021   •   07:40
Haosul în școli, cât Casa Poporului. „Efectul: va reîncepe creșterea numărului de cazuri noi”
Sursa foto: Lucian Alecu

Deși școlile au reluat cursurile cu prezență fizică de două săptămâni, testele gratuite pentru elevi nu numai că nu au ajuns în unitățile de învățământ, dar nici măcar nu se știe ce vor face cu ele, unde vor fi folosite și de către cine vor fi făcute? În timp ce guvernanții și reprezentanții instituțiilor statului nu își asumă nicio responsabilitate și aruncă pisica de la unii la alții, sindicatele din Educație anunță proteste în toată țara. Însă, nu doar revolta dascălilor este așteptată începând de săptămâna viitoare, ci și consecințele haosului creat de autorități. „Vom începe să vedem efectul redeschiderii pripite a școlilor: va reîncepe creșterea numărului de cazuri noi”, spune expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș, care îl acuză pe ministrul Educației de iresponsabilitate pentru deschiderea școlilor în plin val 4 fără a asigura condiții de siguranță pentru elevi și profesori.

 

Ministrul Educației a anunțat, miercuri, un nou termen la care testele de depistare a infecției cu SARS-CoV-2, pe bază de salivă, vor ajunge în școli, și anume la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial ele ar fi trebuit să fie în unitățile de învățământ încă de acum două săptămâni, de când s-au reluat cursurile. Ulterior, termenul inițial a fost decalat, testele fiind așteptate la finalul acestei săptămâni. Noua amânare vine în contextul în care nici până acum nu este clar cine și unde va face aceste teste. 

De partea cealaltă, ministrul interimar al Sănătăţii susține că, deşi au fost cerute imperativ, nimeni nu a dorit să îşi asume răspunderea pentru a face testele de salivă în şcoli. Într-un interviu pentru un post de televiziune, Cseke Attila a arătat cu degetul, acuzându-i de fugă de răspundere, către participanții din domeniul educațional „fie că vorbim de pedagogi, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de părinții elevilor”, care, susține oficialul, ar fi transmis „să vină statul să rezolve”. 

 

Un nou postulat ministerial: „Statul suntem toţi”

 

Cseke Attila consideră, însă, că „Statul suntem toţi”, prin urmare, noi toţi trebuie să rezolvăm problema testării copiilor în școli. „Statul suntem noi, cu toţii, nu sunt alţii, nu e cineva de sus, care îţi aduce 3.000 de medici şi 3.000 de asistenţi în şcoli. Nu avem. Nu avem de unde să avem aceşti medici şi aceşti asistenţi. Noi trebuie să ne rezolvăm. (...) Dacă sistemul educaţional şi-a dorit acest sistem, atunci sistemul educaţional trebuie să îşi rezolve această chestiune, cum putem să folosim aceste teste de salivă pentru care plătim, plăteşte statul român din banii noştri ai tuturor şi ai părinţilor, ai pedagogilor”, a spus ministrul Sănătăţii, la Digi24. 

 

Potrivit ministrului interimar al Sănătăţii, testele rapide antigen efectuate din proba de salivă nu sunt acte medicale, iar școala este cea care trebuie să decidă cine le face. 

 

Dascălii se tem de infectare

 

Acuzațiile ministrului Cseke Attila i-a revoltat pe dascăli. „Opriți umilirea personalului din sistemul național de educație”, au transmis, ieri, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care au anunțat proteste în toată țara luni, 22 noiembrie, dacă testele de salivă se vor face în școli. Cele două sindicate spun că au atras atenția că testarea nu se poate face în școli în forma propusă, deoarece va afecta predarea, și acuză că, în ultima perioadă, deciziile importante care vizează funcționarea sistemului de învățământ au fost luate „în total dispreț” față de salariații din acest domeniu și față de elevi. 

Testele rapide antigen din salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariații din învățământ fără ca aceștia să fie supuși riscului de contaminare, iar instrucțiunea emisă a ignorat total realitățile din unitățile de învățământ și creează premisele răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, nu pe cele ale combaterii acesteia, sunt de părere reprezentanții dascălilor.

 

Pisica aruncată peste gard, noul sport guvernamental

 

Arătatul cu degetul către alții și aruncatul pisicii peste gard pare că a devenit un modus vivendi pentru guvernanți, având în vedere că nimeni nu își mai asumă acum nici redeschiderea cu prezență fizică a școlilor, la fel cum nu își asumă nici problema testării elevilor. 

Acesta este, de altfel, singurul lucru pe care l-au aflat reprezentanții părinților, care au întrebat mai multe instituții ale statului cine a decis redeschiderea cu prezență fizică a școlilor, după vacanța forțată de două săptămâni. 

„Ministerul Educației ne-a răspuns că decizia a fost luată pe baza recomandărilor Comitetului Național de Situații de Urgență și ale Ministerului Sănătății. Întrebat cine a luat decizia redeschiderii școlilor doar pe baza criteriului de minimum 60% personal din unitatea de învățământ vaccinat și ce studii stau la baza alegerii acestui criteriu, CNSU ne-a redirecționat către MEN. La aceeași întrebare, Ministerul Sănătății ne-a redirecționat către Institutul Național de Sănătate Publică. După cum știți deja, INSP ne-a răspuns că nu a fost consultat de Ministerul Educației în vederea măsurilor de redeschidere a școlilor”, au transmis reprezentanții Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FEPAL).

 

Cherecheș: Părinții au dreptate să fie îngrijorați

 

„Părinții au perfectă dreptate să fie îngrijorați - deschiderea școlilor a fost bazată exclusiv pe opinia ministrului Cîmpeanu, care, din nefericire pentru noi toți, este un diletant oportunist”, este de părere profesorul Răzvan Cherecheș, director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care consideră că este „profund iresponsabil să deschizi școlile în pandemie fără să întrebi INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) sau Ministerul Sănătății”. 

„Pe de altă parte, văd tot mai des acest fenomen - tot felul de oameni care au aroganța și inconștiența să creadă că ei știu mai bine decât specialiștii în sănătate publică. O mulțime de Câmpeni autosuficienți și ignoranți”, a mai scris expertul în sănătate publică, într-o postare pe Facebook. 

„Din nefericire, de săptămâna viitoare vom începe să vedem efectul redeschiderii pripite a școlilor și în România - va reîncepe creșterea numărului de cazuri noi, cu efect asupra numărului de internări pe ATI și asupra numărului de decese”, explică Cherecheș consecințele haosului creat de autorități, dând ca exemplu școlile deschise fără pregătire corespunzătoare în SUA: „numărul cazurilor la copiii între 5 și 11 ani a crescut semnificativ în luna noiembrie”. 

Practic, în acest moment, singura certitudine în testarea elevilor o reprezintă banii care au intrat buzunarul marilor furnizori de teste COVID pentru școli - rețeaua lui „Manu Bombardierul” și stiliștii lui Botezatu – după cum dezvăluia, recent, Jurnalul.

„Avem parte de un nou episod: nu eu, el; nu el, eu; noi, nu... Ministerul Educației! etc. Săraca pisică... Are coloana ruptă de atâta aruncat peste gard. Cert este că nu mai avem autoritate, nu mai sunt instituții care să urecheze habarniști și totul a devenit pe «persoană fizică». Așa bătaie de joc...”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) - Învățământ Preuniversitar.

×