x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie La numai 26 de ani, o cercetătoare din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu se face remarcată într-un domeniu de mii de miliarde anual: robotică și inteligență artificială

La numai 26 de ani, o cercetătoare din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu se face remarcată într-un domeniu de mii de miliarde anual: robotică și inteligență artificială

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2024   •   13:23
La numai 26 de ani, o cercetătoare din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu se face remarcată într-un domeniu de mii de miliarde anual: robotică și inteligență artificială

În ultimii ani a devenit din ce în ce mai evident că cercetările în zona roboticii și a inteligenței artificiale reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de interes pentru comunitatea științifică internațională. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere aplicabilitatea imediată a rezultatelor acestor cercetări în viața de zi cu zi.

Inteligența artificială a devenit o forță motrice în transformarea digitală. În 2023, piața globală de IA a fost estimată undeva la 1.600 de miliarde de dolari. Inteligența artificială este folosită deja la scară globală, iar companiile și persoanele își doresc să o integreze în procesele lor. Aplicațiile IA includ asistența vocală, prelucrarea limbajului natural, analiza datelor, roboții colaborativi și multe altele. Deși IA poate înlocui anumite procese și joburi, există domenii în care oamenii dețin avantajul, cum ar fi empatia, creativitatea și luarea de decizii bazate pe valori etice și sociale. Totodată, utilizarea avansată a IA poate contribui la creșterea PIB-ului global și la îmbunătățirea productivității.

 

În acest context, sunt remarcabile exemplele unor tineri români care, având la dispoziție resurse financiare mult mai reduse față de colegii lor din alte țări, reușesc să inoveze și să creeze lucruri pentru care primesc aprecieri de la comunitatea științifică internațională.

 

Printre acești tineri talentați se numără și Bianca Ghinoiu, o tânără cercetătoare de numai 26 de ani, pasionată de Ingineria Mecanică și Robotica, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, derulată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Bianca Ghinoiu a reușit să atragă atenția comunității internaționale prin aplicația sa inovatoare: „Controlul Roboților Aerieni utilizând Electroencefalograme”, pe care a prezenta-o în China. Această tehnologie promițătoare deschide noi orizonturi în domeniul roboților autonomi și al interacțiunii om-mașină.

„Discuțiile pe acest subiect au dus la colaborări viitoare și am fost fericită pentru aprecierea lor venită către o persoană din România”, declară Bianca Ghinoiu.

 

Absolventă a unui program de masterat în Inteligență Artificială, Bianca Ghinoiu este în prezent doctorand în cadrul Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române. În această instituție de prestigiu, tânăra desfășoară activități de cercetare de vârf în domeniile Ingineriei Mecanice, Roboticii și Mecatronicii.

Deși România poate fi considerată o țară mică în context global, tinerii cercetători precum Bianca demonstrează că potențialul nostru nu are limite. Educația de calitate, pasiunea și determinarea sunt ingredientele cheie care îi ajută pe acești tineri să contribuie la progresul tehnologic.

Bianca Ghinoiu este un exemplu viu al faptului că nimic nu ne stă în cale să fim de succes în România. Prin munca sa asiduă și prin participarea în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, ea inspiră și motivează alți tineri să-și urmeze visurile și să contribuie la dezvoltarea țării noastre.

×