x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Lămpile UV sunt interzise pentru dezinfecție în școli

Lămpile UV sunt interzise pentru dezinfecție în școli

27 Feb 2021   •   17:12
Lămpile UV sunt interzise pentru dezinfecție în școli

Folosirea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor din școli a fost interzisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP): Acestea erau folosite cu scopul limitării transmiterii infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, arată instituția.

Utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, precizează INSP.

Se mențin măsurile de curățenie cu produsele prevăzute în recomandările naționale și ale OMS, alături de aerisirea frecventă a sălilor de clasă.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, transmite institutul.

 

×
Subiecte în articol: lampi uv şcoli