x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Liviu Pop lovește piața de 80 de milioane de euro a manualelor auxiliare

Liviu Pop lovește piața de 80 de milioane de euro a manualelor auxiliare

de Diana Scarlat    |    10 Aug 2017   •   11:46
Liviu Pop lovește piața de 80 de milioane de euro a manualelor auxiliare

Ministrul Educației, Liviu Pop, a luat o decizie care aruncă în aer uriașa piață a auxiliarelor școlare (caiete de lucru și culegeri). Niciun material auxiliar nu mai este valabil începând de ieri și nu se vor mai putea folosi decât dacă vor obține avizul Ministerului Educației. Noile norme pentru avizare vor fi gata în maximum o lună.

 

Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunţat, ieri, că în cel mult 30 de zile va începe procedura de evaluare a materialelor auxiliare. O comisie va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării materialelor auxiliare ce vor putea fi folosite de elevi şi profesori. Auxiliarele erau folosiste la școală conform unui ordin de ministru emis în 2002, care nu a mai fost actualizat, iar ministrul l-a anulat ieri, printr-un nou Ordin. „Niciun material auxiliar nu este omologat, iar în maximum 30 de zile, o comisie va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare, astfel încât să avem o zonă clară a acestora”, a declarat Liviu Pop. Sindicatele aplaudă măsura ministrului. „Este o idee foarte bună. Trebuie să fie făcută curățenie pe piața auxiliarelor. Cineva trebuie să înceapă acest lucru, o dată pentru totdeauna, pentru că nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă în acest moment. Avem nevoie de manuale de calitate și nu de auxiliare de calitate. Multe nici măcar nu au avizul ministerului educației, iar cât timp sunt plătite din banii părinților, categoric, ministerul trebuia să ia o decizie”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Marius Nistor, președintele federației sindicale Spiru Haret. Federația Asociațiilor de Părinți (FNAPIP) a calculat afacerea auxiliarelor școlare la circa 80 de milioane de euro pe an. Membrii federației au semnalat foarte multe abuzuri legate de aceste materiale obligatorii, care fac posibil șantajul familiilor și evaziunea fiscală, prin acordarea unor comisioane nedeclarate profesorilor care reușesc să vândă aceste materiale. Federația a lansat, în luna aprilie, o campanie și o petiție online intitulată “Ghiozdanul nu este o povară!”, cererea principală fiind eliminarea auxiliarelor școlare.

 

Din acest moment, auxiliarele sunt interzise până în momentul în care vor exista materiale cu avizul Ministerului Educației. Ar fi bine ca în această evaluare să fie implicați și reprezentanții cadrelor didactice, elevii și părinții, pe lângă experții Ministerului. Marius Nistor, liderul federației sindicale Spiru Haret

 

 

×
Subiecte în articol: auxiliare scolare