x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Educației nu exclude prelungirea perioadei de înscriere pentru Evaluarea Națională

Ministrul Educației nu exclude prelungirea perioadei de înscriere pentru Evaluarea Națională

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2023   •   14:47
Ministrul Educației nu exclude prelungirea perioadei de înscriere pentru Evaluarea Națională

Perioada de înscriere pentru Evaluarea Națională ar putea fi prelungită după „momentul 6 iunie”, când profesorii decid ce fac cu greva, spune ministrul Educației. Răspunsul lui Cărbunaru, întrebat de ce este optimist că sindicatele se vor răzgândi.

În condițiile în care răspunsul profesorilor din teritoriu este așteptat până marți, când încep înscrierile pentru Evaluarea Națională, Ligia Deca a fost întrebată dacă se va prelungi perioada de înscrieri.

„Perioada de înscrierea pentru Evaluarea Națională are loc între 6 și 9 iunie. În funcție de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învățământ, la momentul 6 iunie, vom decide similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a răspuns ministrul.

La întrebarea ce motive au să creadă că opinia sindicatelor se va schimba până marți, în condițiile în care au refuzat deja oferta Executivului, a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Pentru că tot reprezentanții sindicali în discuțiile de astăzi au anunțat că până marți deja actul normativ, care odată cu adoptarea astăzi intră în vigoare începând cu 1 iunie, practic consfințind majorările salariale pentru toți cei aproape 330.000 de angajați din sistemul educațional și recunoscând nu doar prioritatea lor în viitoarea grilă a salarizării, dar oferind și reperele concrete pentru salariul mediu brut din economie pentru debutanți sau pentru asistenți universitari, toate aceste lucruri nu fac decât să confirme că motivele care au stat în spatele acestor forme de protest și în spatele solicitărilor reprezentanților din sistemul educațional și-au atins scopul. În aceste condiții, până marți, și aceasta a și fost exprimarea literelor sindicali în discuții, când vor reveni în cancelarii profesorii, vor fi avut timp deja să analizeze nu doar o propunere sau mai multe seturi de propuneri de măsuri de la Guvern, ci un act normativ care are putere de lege. Atunci vor putea să își ia singuri deciziile, analizând elementele concrete: ceea ce au solicitat și ceea ce s-a îndeplinit”, a spus Cărbunaru.

Întrebat, mai departe, ce se va întâmpla dacă totuși sindicatele refuză din nou oferta, Cărbunaru a răspuns: „Vă rog să-mi permiteți să fiu optimist măcar astăzi, de 1 iunie, când este ziua copiilor noștri, mai ales a celor care se bucură acum de câteva zile libere și vor să vină la școală. Noi sperăm și avem încredere că și profesorii lor doresc să facă acest lucru și învățătorii și toți cei care în fiecare zi contribuie la educația copiilor noștri”.

(sursa: Mediafax)

×