x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Modificări importante la transportul elevilor. Care sunt noile condiții

Modificări importante la transportul elevilor. Care sunt noile condiții

de Redacția Jurnalul    |    25 Aug 2023   •   14:30
Modificări importante la transportul elevilor. Care sunt noile condiții
Sursa foto: Foto: Antena 3

Transportul va fi asigurat pentru mai puțini elevi în următorul an școlar, potrivit noii legi a Educației.

Acesta va fi asigurat doar pentru cei care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și doar dacă nu există transport public. Sumele forfetare vor fi stabilite de consiliile județene. 

Noua lege a Educației intră în vigoare pe 3 septembrie 2023, și prevede că „toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”.

Pentru elevii navetiști care nu au în localitate servicii de transport public, este prevăzută o sumă forfetară. În vechiul act normativ, respectiv Legea 1/ 2011, sumă forfetară era prevăzută pentru toți elevii care învățau în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de existența sau nu a serviciilor de transport public.

Până pe 4 septembrie 2023, Guvernul va trebui să emită o hotărâre privind transportul elevilor. În prezent sumele forfetare se pot acorda în avans, în luna când are nevoie elevul, nu ca decont. Cel mai probabil, normele de aplicare și noile reguli nu vor fi gata la timp pentru ca elevii să primească acești bani din prima lună de școală, scrie edupedu.ro.

Totodată, suma forfetară lunară nu se mai stabilește de către Ministerul Educației, ca în prezent, ci de către fiecare consiliu județean, în fiecare an. 

Art. 83, alin.1 din noua lege a Educației, stipulează că elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu beneficiază de gratuitate, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar.

La alin. 8 se precizează: În cazul în care elevii nu sunt școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, aceștia beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară al cărei cuantum se stabilește anual, cu avizul conform al ANRSC, prin hotărâre a consiliului județean, în funcție de distanța dintre unitatea de învățământ și domiciliu. În toate cazurile, DJIP/DMBIP realizează analize semestriale cu privire la aceste situații și le prezintă Ministerului Educației și autorităților locale competente în vederea extinderii serviciilor publice de transport de persoane.

 

×
Subiecte în articol: transport elevi localitate