Primăria Sectorului 4 a lansat în dezbatere publică "Regulamentul-cadru privind măsurile de protecţie aplicabil pentru anul şcolar 2020-2021", în contextul pandemiei de COVID-19. Proiectul a fost trimis Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne.
Sunt stabilite astfel circuitele de intrare și ieșire din școli, modurile de acțiune în cazul depistării unor simptome specifice COVID-19 la un copil și a închiderii unei școli, reglementări privitoare la codurile verde, galben și roșu.
"Astăzi, având în vedere regulamentele pe care le avem în vigoare, suntem într-o situaţie de cod galben, nu neapărat datorită infecţiilor cu SARS COV 2 care sunt destul de ridicate în Bucureşti, dar din cauza spaţiului pe care-l avem disponibil în creşe, grădiniţe şi şcoli. Nu este o situaţie valabilă doar în România, pentru că în mod normal am avea nevoie să dublăm numărul de clase pentru a respecta o distanţare fizică de minim un metru şi o suprafaţă de aproximativ patru metri pătraţi pentru fiecare elev. Din acest motiv, propunerea pe care am făcut-o este următoarea: plecând de la premisa că şcolile se află în cod galben, avem două versiuni alternative de lucru, şi anume aceea ca toţi elevii să vină în fiecare zi la şcoală, timpul alocat unei ore fiind de 30 de minute şi o pauză de 10 minute, o variantă, iar a doua variantă este aceea hibridă, respectiv ca o săptămână să vină o jumătate din clasă, iar în cealaltă săptămână să vină cealaltă jumătate", a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
El a mai precizat că există o dispoziție a Ministerului Sănătăţii de montare a unor separatoare din plexiglas şi obligativitatea ca toţi elevii să poarte măşti, în această situaţie existând posibilitatea ca toţi elevii să vină la şcoală.
"Toate aceste lucruri trebuie lămurite extrem de rapid, pentru că noi toţi trebuie să punem la dispoziţia copiilor tot ce lipseşte", a spus edilul..
Totodată, în fiecare clasă trebuie să existe un kit sanitar.
"Acest kit sanitar trebuie să prevadă substanţe biocide, trebuie să prevadă şerveţele, şerveţele umede, măşti pentru fiecare copil. Toate aceste lucruri necesită un timp destul de îndelungat de derulare a unor proceduri. În Sectorul 4 suntem pregătiţi pentru începerea anului şcolar din acest punct de vedere. Avem substanţe biocide, avem, la nevoie, mănuşi, avem măşti pentru toţi copiii, avem viziere pentru profesori şi avem inclusiv o procedură care ne ajută, în caz de nevoie, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică a Minsiterului Sănătăţii, să putem să testăm absolut toţi copiii din şcolile, liceele, grădiniţe, creşele din sectorul 4 ori de cât ori situaţia epidemiologică ne-o va cere", a declarat acesta.
Primarul a dat asigurări că, în cazul în care o şcoală se închide, există posibilitatea de a pune la dispoziţia tuturor elevilor din unitatea respectivă o infrastructură educaţională.
"Avem nevoie şi am achiziţionat deja un număr de 5.000 de tablete, astfel încât suntem capabili să oferim tuturor elevilor din trei sau patru şcoli, în funcţie de numărul de elevi pe care fiecare unitate îl are, pe perioada desfăşurării cursurilor online, să punem la dispoziţie această infrastructură. Este una din priorităţile pe care le avem. În urma consultărilor pe care le avem cu Direcţia de Sănătate Publică, funcţie de numărul de cazuri existente în şcoala respectivă, funcţie de modul în care se plasează cazurile respective, funcţie de toate aceste scenarii, există două variante: fie se trece pe un cod galben şi elevii învaţă alternativ, fie în schimburi, fie se închide complet şcoala şi punem la dispoziţie copiilor nu doar tablete, ci şi internet. Un alt scenariu este important este atunci când un profesor se îmbolnăveşte. Şi această situaţie este reglementată în acest ghid, pentru că important este ca fiecare dintre noi şă ştim cu exactitate ce avem de făcut", a explicat Băluţă.