x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Profesorii amenință cu proteste la început de an şcolar!

Profesorii amenință cu proteste la început de an şcolar!

06 Sep 2017   •   12:37
Profesorii amenință cu proteste la început de an şcolar!

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că s-a decis demararea protestelor începând din 2 octombrie, dacă Guvernul nu este dispus să rezolve anumite probleme semnalate, cum ar fi calculul sporurilor salariale, plata sentinţelor judecătoreşti şi creşterea salariilor din 2018. Primele acţiuni vor viza pichetarea tuturor prefecturilor, apoi pichetarea Guvernului, în zilele de 4 şi 5 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către reprezentanţii FSLI, Colegiul Naţional al Liderilor a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ.

Una dintre probleme este calculul sporurilor salariale.

”Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri”, se arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliştii vor ca la rectificarea bugetară, Executivul să găsească soluţii pentru plata sumelor care li se cuvin angajaţilor în baza unor sentinţe definitive.

”Suntem nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti”, mai cer sindicaliştii.

Totodată, aceştia se arată nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018, comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat.

”În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de Ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%”, se mai arată în document.

Liderii FSLI, cer Guvernului ”începerea negocierilor şi încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017”.

”Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază. Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv”, scriu liderii FSLI în comunicat.

În cazul în care aceste solicitări nu vor fi luate în considerare de Guvern, FSLI anunţă demararea acţiunilor de protest în întreaga ţară.

Potrivit calendarului anunţat, în de 2 octombrie, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ, iar în zilele de 4 şi 5 octobrie va fi pichetat sediul Guvernului.Observator.tv

×