x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Diversiunea „Salvați Filosofia”

Diversiunea „Salvați Filosofia”

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2023   •   08:30
Diversiunea „Salvați Filosofia”

În plin scandal legat de posibilitatea unei greve generale a profesorilor, care ar putea duce la înghețarea anului școlar și la repetarea lui, s-a lansat un nou subiect de dezbateri aprinse: eliminarea, prin noua lege a educației, a unor materii precum filosofia, logica și psihologia.

O astfel de modificare ar fi păguboasă atât pentru viitoarele generații de tineri formați în școala românească, pentru că nu ar mai avea noțiunile de bază pentru analiză și gândire critică, dar și pentru sistemul de educație, din care ar urma să dispară peste 30.000 de profesori titulari. Acestor cadre didactice le-ar fi încălcate grav drepturile. Totuși, sindicaliștii spun că este doar o diversiune, lansată „pe piață” pentru a bulversa pe toată lumea, înainte de greva generală anunțată și înainte de a se da votul final pentru legile educației. S-a mai întâmplat de două ori, anul trecut.

O scrisoare deschisă a fost semnată de peste 230 de profesori, cercetători și practicieni din cele trei domenii – filosofie, logică și psihologie. Au semnat inclusiv somități din mediul academic. Scrisoarea îi este adresată ministrului Educației, Ligia Deca, fiind lansată la începutul săptămânii, iar peste 30.000 de profesori de liceu sunt îngrijorați că și-ar putea pierde locurile de muncă. Ministrului i se cere socoteală pentru o presupusă eliminare a materiilor logică, psihologie și filosofie, pe care ar pregăti-o, prin modificarea planurilor cadru, prin care sunt stabilite materiile care se vor studia la liceu, deși din partea Ministerului Educației a venit explicația: propunerile despre care se discută nu sunt asumate de nimeni. 

Scrisoarea deschisă a apărut pe rețelele de socializare joia trecută, fiind asumată și semnată de cei mai importanți reprezentanți ai mediului academic. Aceștia o întreabă pe Ligia Deca de ce au ajuns cele trei materii inutile în România. Printre primii semnatari sunt acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, profesor de logică la Universitatea din București, președintele secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, directorul Institutului de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru”, acad. prof. univ. dr. Ilie Pârvu (Academia Română & Universitatea din București), prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, membru corespondent al Academiei Române.

 

Nu sunt reprezentați în grupurile de lucru

 

Zvonurile de la care a pornit demersul au fost că la minister ar fi în lucru o variantă de modificare a planului-cadru prin care „Logica și Psihologia vor fi eliminate din rândul disciplinelor socio-umane de la profilurile real și uman, filiera teoretică, clasele a IX-a și a X-a, iar filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opțională (la concurență cu Etica sau Gândirea critică)”, se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului. 

„Vă reamintim, stimată Doamnă Ministru, că nicio variantă de plan cadru nu poate fi discutată fără a da dovadă de transparență totală, inclusiv cu privire la competența profesională a celor incluși în „grupurile de lucru”. În acest sens, solicităm public un răspuns la întrebarea: câți logicieni, psihologi și filosofi recunoscuți de comunitățile lor științifice există în aceste grupuri?”, este mesajul semnatarilor pentru ministru, aceștia fiind informați că din respectivele grupuri de lucru fac parte geografi care ar vrea să elimine filosofia, logica și psihologia.

 

Planuri-cadru care nu există

 

Ministerul Educației anunțase, încă de pe 9 mai, că acele planuri cadru despre care se discută în spațiul public efectiv nu există. „Este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional”, transmitea instituția, într-un comunicat de presă. S-a discutat despre faptul că logica și psihologia ar urma să nu mai fie studiate la profilurile uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real. 

Zvonurile despre eliminarea unor materii au fost lansate în noul context al votului pachetului legislativ pentru învățământ în Senatul României, dar și în contextul grevei generale a cadrelor didactice, pentru care sindicatele vor începe să strângă semnături de pe 22 mai. 

Ligia Deca este direct vizată de acest demers, după ce s-a alăturat cauzei sindicatelor din învățământ și a avut curaj să ceară bani în plus de la Guvern, atunci când premierul Nicolae Ciucă le-a cerut tuturor miniștrilor să-și taie din bugete. Mai mult, de la Ligia Deca se aștepta o modificare radicală a legilor educației finalizate de Sorin Cîmpeanu, dar noul ministru nu a satisfăcut nevoile și cerințele celor care vor ca legile educației să arate altfel. 

 

Fake news cu repetiție

 

Sindicaliștii din Educație susțin că acest subiect este fals, fiind doar o diversiune. „Nu elimină nimeni nimic. Acele planuri cadru nu sunt asumate de nimeni și nu se pot introduce pur și simplu într-o lege. Noi ne concentrăm acum pe greva generală, iar acest subiect nu ne interesează, pentru că este doar ceva ce a apărut pe surse, care pentru noi nu au nicio relevanță”, a explicat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.

Nici măcar nu e prima oară când se lansează zvonuri și se încep campanii împotriva unui ministru, chiar înainte de a se vota legile Educației. Anul trecut, în luna iulie, s-a întâmplat același lucru, când ministru era Sorin Cîmpeanu - s-a lansat un val de informații false despre eliminarea a cel puțin 3.000 de profesori din sistemul preuniversitar, dacă noua lege a educației ar fi fost votată în forma propusă de ministerul de resort. 

Atât specialiștii din Ministerul Educației, cât și liderii sindicatelor din învățământ au explicat că nu poate fi vorba despre scoaterea din sistem a cadrelor didactice, ci, dimpotrivă, despre posibilitatea adăugării unui număr foarte mare de noi profesori, mai ales pentru cursurile opționale.

 

Bulversarea și demoralizarea cadrelor didactice

 

Și atunci, la fel ca acum, profesorii din mediul preuniversitar au fost derutați de vestea că își vor pierde locurile de muncă, din septembrie, dacă proiectul de lege a educației, lansat chiar atunci în dezbatere publică, ar fi votat. A fost, de fapt, fake news. „Nu înțeleg de unde au tras ei concluzia aceasta, în condițiile în care noi vorbim despre o lege care permite creșterea numărului de cadre didactice cu până la 20.000 de noi profesori. Eu am senzația că cineva vrea să creeze o nouă isterie națională, în mod deliberat”, explica, pentru Jurnalul, Marius Nistor.

Tot anul trecut, în aproximativ același context legat de pachetul de legi pentru educație, a mai fost un atac la adresa fostului ministru, Sorin Cîmpeanu, folosindu-se tot o scrisoare deschisă, semnată de „100 de intelectuali”. Scrisoarea s-a lansat la finalul lunii august, după ce campania „fake news” despre pierderea locurilor de muncă n-a reușit să-și atingă scopul. Prin acea scrisoare deschisă i se cerea ministrului modificarea radicală a proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbatere publică.

 

Sindicatele spun că e fake news. Sunt circa 208.000 de cadre didactice în sistemul preuniversitar, iar eliminarea unor materii importante ar afecta peste 30.000 de profesori titulari, ceea ce nu și-ar putea asuma nimeni, prin modificarea planurilor-cadru.

×