x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Școala online - scenariul cel mai puțin dorit de părinți

Școala online - scenariul cel mai puțin dorit de părinți

de Monica Cosac    |    01 Sep 2020   •   13:53
Școala online - scenariul cel mai puțin dorit de părinți

Dintre cele trei scenarii propuse de autorități pentru începerea noului anul școlar, cel privind desfășurarea cursurilor exclusiv online ar fi cel mai puțin dorit de părinți, relevă un raport publicat, ieri, de Ministerul Educației și Cercetării.
Reticența părinților față de școala la distanță a fost generată în special de lipsa socializării și de timpul prelungit petrecut în fața calculatorului. Mai mult de jumătate dintre părinți vor ca elevii să revină la cursurile față în față.

 

Ministerul Educației a anunțat, ieri, rezultatele unui sondaj intitulat „Back to School Post-Covid” și derulat în rândul părinților care au copii în învățământul preuniversitar. Potrivit documentului, scenariile pentru începerea noului anul școlar sunt: față în față (reluarea cursurilor așa cum s-au desfășurat până la instituirea stării de urgență în România, în luna martie), mixt (alternarea cursurilor în școli cu cele ținute online) și la distanță (exclusiv online).

Sondajul comandat de MEC arată că doar 14% dintre părinți optează pentru cursuri exclusiv la distanță, această variantă având cel mai scăzut scor de încredere (2,7 din 7).

 

Îngrijorați de lipsa socializării

Părinții consideră că această variantă este cea mai puțin adecvată din cauza lipsei socializării (65% dintre părinți), a timpului prelungit petrecut în fața calculatorului (58%). De asemenea, respondenții au mai menționat dificultatea asimilării informațiilor predate în cadrul cursurilor la distanță (62%), faptul că elevilor le lipsește concentrarea (54%), neavând un program clar și o anumită rutină de învățare (52%). Părinții elevilor de gimnaziu și din clasele mai mici tind, totuși, să accepte mai ușor această formă de desfășurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu.

 

1 din 3 vrea școală hibrid

Aproape o treime (31%) dintre părinți optează pentru cursurile mixte, acasă și la școală, cu un grad moderat de încredere (3,6 din 7). Această variantă este preferată în special pentru elevii din ciclurile gimnazial și liceal, precum și pentru cei care locuiesc în orașele mari și foarte mari ale țării.

Peste jumătate (55%) dintre respondenți spun că doresc revenirea la cursurile față în față, acordând cel mai crescut nivel de încredere acestui scenariu (4,6 puncte din 7). În acest caz, principala îngrijorare a părinţilor se leagă de neatenţia copiilor faţă de regulile de distanţare fizică şi igienă (mai mult de 6 din 10 părinţi), dar şi de faptul că unele familii i-ar putea trimite pe copii la şcoală, chiar dacă prezintă simptome.

Studiul a fost realizat în perioada 26 iulie - 3 august 2020, pe un eșantion de 1.067 de respondenți.

 

De remarcat este și nivelul foarte scăzut de încredere al părinților în autoritățile centrale: doar 2,7 puncte din 7, în cazul locuitorilor din orașele mici, și 3 puncte la cei din mediul rural. „O medie de 3,1 puncte, cea mai mare după criteriul mediului de rezidență, se înregistrează în rândul populației urbane mari (peste 100.000 de locuitori)”, se arată în studiul MEC. 

×