Ministerele Sănătății și Educației au stabilit regulile pentru noul an școlar: elevii vor putea merge la ore, în sălile de clasă, doar până la depășirea pragului de șase îmbolnăviri la mia de locuitori, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. La fel și dacă va exista un caz de îmbolnăvire în clasă. În ultimul timp s-a vorbit și despre posibilitatea ca părinții elevilor să-i oblige pe profesori să se vaccineze, pentru a mai putea preda. Ministrul Sănătății chiar îi sfătuiește pe părinți să ceară situația vaccinării profesorilor, dar nu li se poate interzice să mai predea la clasă, dacă refuză vaccinarea. Deficitul de cadre didactice este la fel de mare ca și până acum, adică în continuare este nevoie de peste 10.000 de suplinitori, ceea ce face dificilă eliminarea nevaccinaților de la catedră.
Școala începe și anul acesta fără posibilitatea de a mai face orele față în față, dacă într-o localitate crește numărul de persoane contaminate cu SARS-CoV-2 peste 6 la mie, indiferent dacă elevii și profesorii sunt vaccinați. La rata incidenței de peste 6 la mie nu se mai poate intra în școli nici pe baza rezultatelor negative ale testelor negative, deși o variantă intens discutată, încă de anul trecut, era cea de folosire a testelor rapide, astfel încât să se poată face școală în siguranță, față în față, indiferent de numărul de cazuri dintr-o țară sau dintr-o localitate. Deși alte țări aplică această metodă sigură de verificare a elevilor și a profesorilor, Ministerul Sănătății din România nu o acceptă și în continuare respinge testele rapide, chiar și după ce CDC le-a declarat mai eficiente decât pe cele PCR. După depășirea pragului de 6 la mie într-o localitate se vor închide inclusiv creșele și grădinițele. Se va face excepție doar pentru învățământului special. Masca de tip medical nu mai este obligatorie, ci va rămâne recomandare a Ministerului Sănătății, astfel încât se vor permite și cele textile, „dacă acoperă corect nasul și bărbia”, a precizat ministrul Ioana Mihăilă, în cadrul conferinței comune a miniștrilor Sănătății și Educației, care a avut loc ieri. „Am decis ca după 6 la mie să se meargă pe învățământ online, mai degrabă decât pe sistem hibrid”, a mai explicat Ioana Mihăilă, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adăugat că în luarea acestei decizii comune s-a ținut cont de cerința elevilor de a se evita sistemul hibrid de predare.
Profesorii nu pot fi obligați să se vaccineze
Dacă măsurile au fost stabilite astfel încât orele să se poată ține și online, în cazul apariției unor cazuri de contaminare în unitatea de învățământ sau dacă rata de contaminare depășește 6 la mie într-o localitate, problemele apar în legătură cu situația cadrelor didactice. Astfel, dacă un profesor este contaminat cu virusul SARS-CoV-2, școala trebuie să găsească înlocuitor, pe perioada carantinei cadrului didactic. Este aproape imposibil, mai ales în mediul rural și în orașele mici, unde deficitul de cadre didactice se simte mai mult decât în orașele mari. Mai sunt și discuții în legătură cu profesorii să predea la clasă fără să fie vaccinați, dar în acest caz intervine inclusiv o problemă de încălcare a dreptului muncii și a drepturilor constituționale. În plus, sunt cazuri în care profesorii au probleme de sănătate și nu se pot vaccina, fără a fi „conspiraționiști”. „Sunt foarte mulți profesori care au probleme de sănătate și le-a spus medicul să nu se vaccineze. Există varianta să fie testați profesorii, gratuit, periodic, ceea ce ar fi în regulă. Dacă ar fi trimiși acasă, cine ar trebui să predea în lor? Avem un deficit de peste 10.000 de posturi neacoperite și nu știm de unde îi vom lua pe învățători și pe profesori. Noi avem foarte mulți pensionari în sistem, care au depășit vârsta de 68 de ani și cei trei ani după ieșirea la pensie, iar fără ei nu s-ar putea ține orele. Nu înțeleg de ce oamenii sănătoși n-ar trebui să predea la clasă”, a declarat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Chiar dacă s-a suplimentat numărul de posturi din învățământ cu 3.000, anul acesta, prin ordin de ministru, nu înseamnă că vor și exista cei 3.000 de profesori în plus, într-un sistem care în ultimii 20 de ani s-a confruntat permanent cu un deficit între 10.000 și 20.000 de cadre didactice, anual, mai ales după dezastrul înregistrat la titularizare. Dar nu se poate pune problema eliminării cadrelor didactice nevaccinate din sistem, decât dacă suntem pregătiți de blocajul total al școlilor din România. „Profesorilor nu li se va încălca niciun drept, cu atât mai mult dreptul la muncă. Vom respecta legea”, a precizat ministrul Educației, pentru Jurnalul.
Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcționare va fi cea din ziua de vineri, de pe site-ul DSP. Ziua de vineri va fi determinantă pentru scenariul de funcționare pentru următoarea săptămână. Dacă vineri este o rată de 5,99, iar de luni este peste 6,1, scenariul rămâne cel conform cu rata din ziua de vineri.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu