x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Segregarea COVID-19 – școala începe diferit, pentru trei categorii de elevi

Segregarea COVID-19 – școala începe diferit, pentru trei categorii de elevi

de Diana Scarlat    |    08 Sep 2020   •   08:47
Segregarea COVID-19 – școala începe diferit, pentru trei categorii de elevi

Începând cu 14 septembrie, școlile vor funcționa diferit, în România, în funcție de trei scenarii concepute de Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a publicat harta zonelor roșii, galbene și verzi, fiecare culoare având corespondent în Legenda pandemiei SARS-COV2 – aceeași, la nivel mondial. După ce DSP anunță inspectoratele școlare care dintre cele trei scenarii se aplică, în zona lor, Consiliul de Administrație trebuie să analizeze situația, din punct de vedere al particularității unității de învățământ, și să decidă care este programul concret. Apoi, școlile trebuie să prezinte decizia pe care doresc să o ia.

 

 

Roșu înseamnă grad maxim de risc, galben înseamnă zonă cu grad ridicat de risc, iar verde este culoarea care arată zonele sigure, conform Legendei mondiale a pandemiei de COVID-19. Pentru fiecare zonă delimitată de DSP, Ministerul Educației a stabilit câte un scenariu, pentru începerea noului an școlar. Scenariul 1 (scenariul verde) presupune ca toți elevii să meargă la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție – acolo unde incidența este mai mică de un caz la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Scenariul 2 (scenariul galben) prevede participarea la ore prin rotație, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și cursuri online pentru cei care rămân acasă. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3 cazuri la mia de locuitori. În scenariul 3 (scenariul roșu), toți elevii vor face cursuri online, în zonele „roșii”, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.

 

Zonele de risc sunt puține

Direcțiile de sănătate publică au transmis, ieri, inspectoratelor școlare, analiza situației epidemiologice, efectuate la nivel național. Astfel, în 2.728 de localități, numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități, numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități, numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că, potrivit datelor DSP, rata de incidență a îmbolnăvirilor este în Capitală de 1,12, ceea ce plasează Bucureștiul în scenariul 2 pentru reluarea cursurilor. Anterior, MEC anunțase că sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben.

Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

×