x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sindicat din învațământ, apel către parlamentari: Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice

Sindicat din învațământ, apel către parlamentari: Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice

19 Aug 2020   •   11:28
Sindicat din învațământ, apel către parlamentari: Nu lăsați școlile să devină bombe epidemiologice

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită parlamentarilor să respingă decizia Guvernului Orban de a nu majora salariile din educație. Sindicaliștii au anunțat că există semnale potrivit cărora cadrele didactice nu vor mearge la școală, dacă nu sunt protejate.

 

În anul școlar 2020-2021, peste 10 mii de cadre didactice cu vârsta de peste 65 de ani și alte aproximativ 40 de mii cu vârsta cuprinsă între 60 și 65 de ani trebuie să se întoarcă la catedră, conform sindicaliștilor.

„Prin comparație cu alte sectoare socio-profesionale, educația are cei mai mulți angajați care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noștri este unul foarte mare pentru ei, dar și pentru familiile lor, situație în care se află și elevii și familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă. Angajații din educație vor intra astfel în linia întâi dacă ne gândim la expunerea în fața virusului, iar ei nu vor purta echipamente speciale. Un cadru didactic care va preda la mai multe clase, mai multe ore, va fi supus unui risc și mai mare de îmbolnăvire, pentru că va intra în contact cu zeci de elevi. În aceste condiții, în care numărul de elevi și cadre didactice este mai mare decât în oricare alt loc populat, fie că este loc de muncă, sau un loc deschis publicului, considerăm că se impun măsuri foarte stricte, urgente și bine implementate prin care elevii și angajații din educație să beneficeze de toate condițiile, astfel încât să nu fie expuși îmbolnăvirii cu COVID-19”, transmite sindicatul.

Autoritățile au obligația să asigure tuturor participanților la actul educațional măști, dezinfectant, săpun și toalete funcționale, pe parcursul fiecărei zile de școală: „Altfel transformăm unitățile de învățământ în bombe epidemiologice, chiar din prima zi de școală! Cei 300 de lei, în medie, trebuie să fie acordați cadrelor didactice de la data de 1 septembrie 2020, pentru că aceștia sunt bani din care cadrele didactice își vor asigura măștile de protecție absolut obligatorii. Întrucât nu există în acest moment bugetată această cheltuială, profesorii au ajuns în fața acestei situații în care vor plăti pentru măștile de care au nevoie”.

În plus, sindicaliști spun nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căruia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Întreg tabloul educației este plin de disfuncționalități, în condițiile în care școala va începe în mai puțin de o lună! Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: intenția cadrelor didactice de a refuza să vină la școală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”, adaugă sindicaliștii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sindicat educatie