Universitățile din România sunt în pericol, din cauza scăderii numărului de absolvenți de liceu. Sunt tot mai puțini elevi care termină clasa a douăsprezecea, chiar și din punct de vedere demografic, după ce s-au terminat seriile generațiilor de “decreței”. Promoțiile sunt mult mai mici față de acum 15 ani, când aveau în jur de 350.000-400.000 de elevi și aproape toți treceau de bacalaureat. Acum sunt circa 130.000 de elevi înt-o pomoție, iar promovabilitatea este de circa 60%. Universitățile așteaptă acum să-și completeze locurile cu studenți străini.
Tarifele sunt foarte mici la facultățile din țara noastră, între 2.000 și 5.000 de euro pe an la cele de stat și chiar de la 350 de euro pe an la cele particulare. La Medicină se depășește suma de 5.000 de euro anual, dar oricum prețurile sunt de șapte ori mai mici, în medie, față alte țări europene și ajung de 20 de ori mai mici față de facultăți echivalente din alte țări. Din acest motiv a crescut și atractivitatea pentru studenții străini. În plus, universitățile românești au dovedit că sunt în măsură să scoată pe piața muncii tineri cu o pregătire similară celor din țările Europei de vest, dar cu taxe mult mai scăzute.
În țara noastră sunt peste 30.000 de studenți străini, la diferite stagii de pregătire. Foarte mulți sunt în ultima perioadă din țările arabe, în special din Irak și din nordul Africii, din zona magrebiană, în special Tunisia și Algeria. Mai sunt mulți și din Africa de Sud, Africa centrală sau Vietnam. “La Politehnică avem aproape 1.000 de studenți străini, din peste 35 de țări. Noi le oferim studii în limbi străine, astfel încât pot învăța în franceză, în engleză și în germană. Au și posibilitatea să învețe limba română, timp de un an” explică Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater și profesor la Universitatea Politehnica din București.
Cele mai căutate specializări
Conform tradiției păstrate de pe timpul regimului comunist, când s-au pus bazele colaborării țării României cu țările arabe, cele mai căutate specializări au rămas medicina și ingineria. Guvernele mai multor țări arabe – precum Irak, Tunisia sau Alger - au încheiat contracte cu statul român, pentru a le asigura locuri la facultăți tinerilor din aceste țări. “Ingineria este una dintre cele mai căutate specializări. Sunt și foarte mulți studenți la Medicină. La Iași sunt peste 1.000, la fel și la Târgu Mureș. La Universitatea de Construcții Maritime din Constanța sunt foarte mulți care vin, pentru că este un domeniu în care noi, de mulți ani, avem rezultate foarte bune. De asemenea, la Petrol și Gaze Ploiești sunt foarte mulți studenți străini. Sunt programe de studiu care-i atrag foarte mult pe cei care doresc să le urmeze, pentru că sunt puține în lume concentrate pe acest domeniu”, mai spune Hadăr.
Vin tot mai mulți studenți străini în România, pentru că au condiții foarte bune, la prețuri foarte mici. Ministerul Educației a dus o campanie de lungă durată pentru atragerea străinilor, la târguri internaționale, iar rezultatele sunt vizibile.
“Sunt și contracte între statul român și statele care au mare încredere în educația din țara noastră, în special Irakul. Sperăm să avem mai mulți studenți străini în următorii ani. Încă nu sunt câți ne-am fi dorit noi” Anton Hadăr, Universitatea Politehnica din București
Citește pe Antena3.roO profesoară a fost condamnată la 25 de ani de închisoare după ce s-a aflat ce făcea cu elevii. Are și un copil cu un elev de 12 ani