x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Studenţii cer recalcularea burselor sociale

Studenţii cer recalcularea burselor sociale

de L. Budin    |    18 Dec 2020   •   10:31
Studenţii cer recalcularea burselor sociale

La solicitarea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, organism consultativ al Ministerului Educaţiei, va discuta recalcularea cuantumului minim al bursei sociale, la nivel național. Acest cuantum nu a mai fost actualizat din anul 2017, spun reprezentanţii studenţilor.

 

Conform unui Ordin al ministrului Educației Naționale de acum trei ani (OMEN 3392/2017), nicio bursă acordată studenților din fondurile de la bugetul de stat nu poate fi mai mică decât valoarea minimă stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), în baza cheltuielilor de cazare și masă. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere, în baza unui studiu propriu, majorarea bursei minime la valoarea de 838 lei. 

 

Performanţa, încurajată

„Bursele studențești reprezintă una din principalele politici de intervenție a statului pentru încurajarea performanței și asigurarea echității în învățământul superior”, spun reprezentanţii studenţilor. Ei mai arată că 38% din studenții români au probleme financiare peste media europeană, aspect care poate periclita finalizarea studiilor. 

Pentru a-şi fundamenta cererile, cei de la ANOSR au elaborat un studiu propriu, pornind de la cercetările şi statisticile existente, dar şi de la informaţiile adunate din interviuri de tip focus grup. 

 

Corelare cu salariul minim

Studiul își propune să stabilească cuantumul minim necesar pentru bursa socială, în funcţie de

nevoile reale ale beneficiarilor şi de realitățile economice. În baza lui, studenţii solicită: 

  • Stabilirea cuantumului minim al bursei la 838 de lei și creșterea corelată a fondului de burse.

  • Calcularea cuantumului minim al burselor în baza coșului minim al studentului (1.172,34 lei, în 2020) și corelarea lui ulterioară cu creșterea salariul minim brut.

  • Creșterea burselor etnicilor români de pretutindeni, astfel încât să respecte cuantumul minim stabilit de CNFIS, și clarificarea posibilității de cumulare a acestora cu bursele acordate în baza OMEN 3392/2017.

  • Diversificarea, de către universități, a formelor de sprijin pentru studenți, din venituri atrase prin proiecte instituționale.

 

„Este lipsit de orice dubiu impactul pe care bursele îl au în sprijinirea studenților și creșterea calității învățământului superior”.

 Horia-Șerban Oniţa, președinte ANOSR

 

×