x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Tensiuni în creștere SUA-China. Beijingul acuză Casa Albă că vrea să schimbe status guo-ul Taiwanului

Tensiuni în creștere SUA-China. Beijingul acuză Casa Albă că vrea să schimbe status guo-ul Taiwanului

11 Mai 2022   •   09:17
Tensiuni în creștere SUA-China. Beijingul acuză Casa Albă că vrea să schimbe status guo-ul Taiwanului

O fișă informativă a SUA în Taiwan a provocat supărarea Chinei deoarece nu mai este precizată poziția Statelor Unite care "nu susțin independența insulei", scrie AFP.

"Nu există nicio modificare a politicii noastre. Tot ce am făcut a fost să actualizăm o fişă informativă, este ceva ce facem în mod regulat cu privire la toate relaţiile noastre din întreaga lume", a explicat Ned Price,  purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acesta a cerut Beijingului "să dea dovadă de responsabilitate şi să nu creeze motive pentru a creşte presiunea asupra Taiwanului".

Respectiva fișă informativă a fost actualizată și precizează că SUA respectă politica "Chinei unice" dar nu reproduce, ca până acum, pasaje din comunicatul comun din 1979, prin care americanii respectau poziția Chinei potrivit căreia Taiwanul face parte din aceasta și că SUA "nu susţin independenţa" insulei.

Purtătorul de cuvânt al diplomației cineze, Zhao Lijian, atenționează administrația Joe Biden. 
"Cea mai recentă modificare a fişei tehnice americane este un truc pentru a ascunde şi a dilua principiul unei singure Chine. O astfel de manipulare politică în problema Taiwanului şi încercarea de a modifica status quo-ul prin strâmtoarea Taiwan vor dăuna Statelor Unite", a precizat acesta.

Casa Albă spune că Beijingul ar vrea să recupereze Taiwanul, chiar și cu forța, și este tentată să schimbe acest status quo.

SUA au relații economice strânse cu Taiwanul și înarmează această insulă care se administrează independent dar pe care China o consideră în continuare parte a teritoriului său. 

 

×
Subiecte în articol: taiwan sua China