x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Vești îngrijorătoare din Marea Britanie pentru studenți: De anul viitor taxele vor fi mai mari

Vești îngrijorătoare din Marea Britanie pentru studenți: De anul viitor taxele vor fi mai mari

de Giulia Anghel    |    25 Iun 2020   •   14:19
Vești îngrijorătoare din Marea Britanie pentru studenți: De anul viitor taxele vor fi mai mari

Studenții din UE  care doresc să studieze în Marea Britanie din anul universitar 2021/2022, vor trebui să plătească taxe mai mari, ca urmare a Brexit-ului, a anunțat guvernul de la Londra, transmite euronews.com

"În urma deciziei de a părăsi Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, cetățenii UE și resortisanții elvețieni nu vor mai avea statut de taxă de domiciliu pentru studii universitare cu licență și postuniversitare, și nici nu vor mai beneficia de sprijin financiar avansat pentru cursanți de la Student Finance England, pentru anul universitar 2021/22 ", a declarat ministrul Educației, Michelle Donelan, într-o declarație scrisă înaintată parlamentului.

Până acum, studenții din UE aveau același statut ca omologii lor britanici și plăteau aceleași taxe.  Totuși, ei vor putea să acceseze împrumuturi guvernamentale britanice pentru a-și achita studiile.

În prezent, cetățenii britanici și comunitari plătesc taxe de până la 9.250 de lire sterline (10.210 euro) pe an pentru studii universitare cu diplomă de licență.

Taxele pentru studenții internaționali variază între 10.000 lire sterline (11.040 euro) și 38.000 lire sterline (41.945 euro), în funcție de universitate și de nivel.

În declarația sa, Donelan a precizat că resortisanții irlandezi sunt scutiți de la noile prevederi, la fel ca cetățenii UE, SEE și elvețieni care învață deja în Marea Britanie, sau cei care încep studiile în anul universitar 2020/2021, datorită protecției oferite prin Acordul de retragere din UE.

Marea Britanie a ieșit oficial din UE pe 31 ianuarie 2019, dar a intrat într-o perioadă de tranziție până la sfârșitul lunii decembrie 2020, timp în care drepturile cetățenilor comunitari rămân neschimbate.

Nick Hillman, directorul Institutului de Politică pentru Educație Superioară, a fost surprins de decizia autorităților.

„În trecut am arătat că taxele mari și lipsa accesului la împrumuturi pentru studenți ar putea duce la o scădere cu 60% a numărului studenților UE veniți la facultăți din Marea Britanie. Dacă se întâmplă asta, va scădea diversitatea din universitățile noastre, care vor fi mai puțin deschise influențelor din alte țări. Dar ar fi dificil din punct de vedere moral și legal să percepem taxe mai mici pentru cetățenii UE, comparativ cu cele pe care le percepem deja pentru cei din restul lumii, odată ce Brexit-ul va intra în vigoare. Mai mult, istoria sugerează că educația oferită în universitățile noastre este un lucru pe care oamenii sunt dispuși să-l plătească", a spus acesta.

El solicită guvernului să "adopte totuși reguli de migrație post-Brexit".

„Universitățile ar fi preferat ca acordurile actuale pentru studenții UE din Anglia să fie extinse și pentru anul universitar 2021/2022. Studenții străini, din UE și nu numai, ar trebui să poată învăța în Marea Britanie cu bariere minime. Studenții internaționali îmbunătățesc mediul educațional din facultățile noastre și fac parte integrantă din societatea și cultura noastră", a transmis Asociația Universităților din Marea Britanie, care reprezintă 137 de instituții de învățământ superior din această țară. 

Studenții români în Regatul Unit

România se află pe primele locuri la numărul de studenți din Regatul Unit, statisticile arătând că în anul 2018 erau înregistrați 8.992 de cursanți. Circa 3.000 de absolvenți de liceu pleacă în fiecare an să învețe la facultăți din Marea Britanie.

Motivul pentru care universitățile din Marea Britanie sunt atât de căutate se regăsește în faptul că 49 dintre acestea se află în top 100 instituții de învățământ superior din lume. 

×