x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cei mai influenţi jurnalişti bulgari, turnători la Secu'

Cei mai influenţi jurnalişti bulgari, turnători la Secu'

de Mihaela Matachita    |    09 Dec 2009   •   00:00

Comisia Dosarelor din Bulgaria a dezvăluit numele unor jurnalişti influenţi din această ţară care au colaborat cu fosta Securitate a Statului (DS), serviciile secrete comuniste, a relatat site-ul Novinite.com miercuri.



Comisia Dosarelor se ocupă de investigarea legăturilor unor figuri publice cu serviciile secrete ale fostului regim. Acest organism a verificat 328 de jurnalişti din 20 de publicaţii din presa scrisă. În baza Legii Dosarelor, aproximativ 80 de jurnalişti, născuţi după 1973, sunt exceptaţi de la această verificare.

Unul dintre cele mai populare nume dezvăluite este cel al lui Toşo Toşev, redactorul-şef al Trud, cel mai important cotidian bulgar. Acesta a fost colaborator din 1975 până în 1990, sub pseudonimul Bor (Pin). Dar dosarul său a fost găsit gol, toate materialele fiind distruse de o mână necunoscută. Un alt nume sonor este cel al redactorului-şef adjunct al săptămânalului Sedmicen Trud, Aneli Baceva. Ea a fost colaboratoare a DS între 1974 şi 1989, sub pseudonimul Kalina.

Valeri Naidenov,  fostul redactor-şef al cotidianului 24 Ceasa, a fost agent secret, cu pseudonimul Saşo. Alţi doi jurnalişti de la 24 Ceasa, Aleksenia Dimitrova (fostul agent Vladimir) şi Pencio Kovacev (fostul agent Maksim), au lucrat şi ei pentru DS.  

Analistul politic Iurii Aslanov a colaborat cu securitatea bulgară sub pseudonimul Viktor, începând din 1985 iar acum conduce agenţia sociologică oficială care lucrează pentru Partidul Socialist Bulgar.

Redactorul-şef al site-ului Frognews, jurnalistul Ognian Stefanov, care a fost bătut grav de necunoscuţi în septembrie 2008, a colaborat cu DS sub pseudonimul Akademik.

Dimitri Ivanov şi Svetoslav Terziev, analişti la cotidianul Sega, au fost şi ei agenţi ai DS.

×
Subiecte în articol: externe