Ramadanul, luna sfântă a anului islamic, este o perioadă de rugăciune, studiu religios și contemplație pentru cei 1,6 miliarde de musulmani care trăiesc în întreaga lume. Este un moment al iertării și milei, în care musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme. Pentru rețelele teroriste islamiste, Ramadanul a devenit însă demult „luna invaziei și jihadului”, în care militanții extremiști sunt chemați să lanseze atacuri sângeroase contra „necredincioșilor”.
Atacurile din timpul Ramadanului aveau loc cu o frecvență sporită, cu mult timp înaintea apariției organizației Stat Islamic, fie că era vorba de atentate comise de competitorii rețelei SI, de gruparea al-Qaeda sau de acțiuni teroriste declanșate de alte facțiuni radicale. „Potrivit tradiției islamice, sacrificiul în timpul Ramadanului are o valoare mult mai mare decât în restul anului”, se arată într-un raport al Departamentului de Stat al SUA, care i-a avertizat încă de la începutul lunii mai pe cetățenii americani că SI le-a cerut simpatizanților săi să comită cât mai multe atentate în luna sfântă a anului islamic asupra „necredincioșilor” din întreaga lume, pentru a obține „înălțătoarea răsplată a martiriului”. Avertismentele diplomației americane pentru Ramadanul de anul acesta au avut, din păcate, acoperire. Potrivit numărătorii realizate de „Breitbart News”, 1.639 de persoane au fost ucise, iar alte 1.704 rănite, în acțiuni teroriste lansate pe durata Ramadanului, între 27 mai și 25 iunie, în aproximativ 30 de țări. Luna sfântă a anului islamic din 2017 a devenit, astfel, una dintre cele mai sângeroase perioade de acest fel din istoria recentă, mai scrie site-ul de știri. Ca o comparație, numărul persoanelor ucise anul acesta în timpul Ramadanului este de aproape patru ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Aproape 160 de atacuri teroriste au fost comise în aproape 30 de state predominant musulmane și unul în SUA, a mai precizat sursa citată.
Numeroase victime musulmane
Cel mai sângeros dintre aceste atacuri a fost comis de rețeaua teroristă Haqqani, susținută de talibani și al-Qaeda, pe 31 mai, în Afganistan, și s-a soldat cu moartea a 150 de persoane și rănirea altor 300. Pentagonul avea să caracterizeze, de altfel, rețeaua Haqqani drept „cea mai mare amenințare” la adresa forțelor militare americane din Afganistan. Lista atentatelor de Ramadan, alcătuită de „Breitbart News”, cuprinde și unele atacuri de pe frontul din Siria și Irak, în care și-au pierdut viața civili, în special femei și copii. Cele mai multe dintre victimele acțiunilor teroriste de anul acesta sunt din rândul musulmanilor. Alături de aceștia, au mai fost uciși și răniți cetățeni occidentali și asiatici, sunniți și șiiți. Londra a fost unul dintre cele mai afectate orașe occidentale în perioada Ramadanului. Militanți jihadiști au ucis șapte persoane și au rănit alte 48, într-un atentat comis pe 3 iunie, în capitala britanică. Incidente teroriste s-au petrecut și în Franța, Germania, SUA și Australia.
„Stat Islamic și-a reorganizat structura militară, dând mai multă putere comandanților militari și se concentrează mai mult ca niciodată asupra pregătirii și inspirării atacurilor în afara zonelor de conflict din Siria și Irak, în special în Europa”. Jeffrey Feltman, secretar general adjunct al ONU pentru probleme politice