x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 110 ani de la zborul lui Traian Vuia. Ceremonie aniversară organizată la Montesson, Franța

110 ani de la zborul lui Traian Vuia. Ceremonie aniversară organizată la Montesson, Franța

18 Mar 2016   •   14:09
110 ani de la zborul lui Traian Vuia. Ceremonie aniversară organizată la Montesson, Franța

O ceremonie dedicată aniversării zborului lui Traian Vuia în urmă cu 110 ani a fost organizată vineri în oraşul francez Montesson, relatează Le Parisien.

Azi, puţini sunt cei care îşi mai amintesc de acest aviator de origine română, care, deşi de formaţie avocat, este considerat unul dintre pionierii aviaţiei, notează publicaţia franceză. Vuia a proiectat primul aparat autopropulsat, acţionat de un motor şi având la bord un om.

Aparatul, numit de aviator "Vuia 1", a fost finalizat în decembrie 1905, la atelierele Hockenjos & Schmitt din Paris. La 18 martie 1906, Traian Vuia şi-a testat curiosul său aparat pe câmpia Montesson. După o acceleraţie pe 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălţime de un metru, pe o distanţă de circa 12 metri. Din păcate, motorul s-a blocat, iar aparatul şi-a terminat cursa într-un copac. Traian Vuia a scăpat nevătămat din accidentul în urma căruia au fost avariate o aripă şi o elice la aparat.

Odată ce aparatul a fost reparat şi uşor modificat, aviatorul a efectuat două noi curse, pe 12 şi 19 august 1906, la Issy-les-Moulineaux. AGERPRES

×