ROMANI IN LUME
Pastorul Ioan Rotaru a plecat din Romania in Australia, impreuna cu sotia sa si cu cei paisprezece copii, in urma cu 3 ani si jumatate. Acum statul
australian se pregateste sa-i trimita pe romani acasa. In Romania insa nu mai au nimic.
COSTIN ANGHEL, ANA MARIA LUCA
|
|
PUBLICITATE. Ziarele australiene au relatat pe larg drama familiei pastorului Rotaru |
OPOZITIE. Amanda Vanstone se opune fericirii celor 16 |
Acum 3 ani si jumatate, Ioan Rotaru a plecat din Romania impreuna cu sotia sa si cei piasprezece copii. A venit in Australia cu o viza de munca, trebuia sa devina pastor la o Biserica penticostala din Melbourne. Viza lor a expirat acum si Australia a devenit neprimitoare cu ei.
OPORTUNITATE. Pentru a ajunge in Australia, Ioan Rotaru a fost sponsorizat de Biserica Romana Penticostala din Noble Park, Australia. El a fost angajat sa predice pentru comunitatea de aici, pentru cel putin trei ani. Pentru pastor si familia lui, Australia a aparut ca o sansa unica in viata, unica in saisprezece vieti. Copiii pastorului au varste cuprinse intre doi si douazeci si unu de ani, pentru ei Australia inseamna un posibil viitor mai bun. Despre ei, vecinii spun ca sunt foarte uniti si iubitori. Desi locuiesc intr-un
apartament de trei camere, se considera norocosi. La o revenire in Romania nu se gandesc, spun ca nu au de ce sa se intoarca in tara natala, nu au nimic aici, doar o
casa la tara.
PRIMII PASI. Nici unul din copiii familiei Rotaru nu vorbea limba engleza cand au ajuns in Australia. In trei ani si jumatate insa, au parcurs un drum foarte lung. Profesorii lor vorbesc despre ei ca fiind niste copii talentati si muncitori. Ana-Maria este eleva in clasa a XII-a la Liceul Dandenong. Unul din fratii sai, Cristian, a fost premiant anul scolar trecut, "dux of the school", adica cel mai bun elev al scolii. Acum el este student la Universitatea din Melbourne, specializarea Relatii Comerciale. Nu concepe sa se intoarca acasa, crede ca i s-ar inchide toate oportunitatile de a ajunge cineva in viata, "ar fi prea dureros", afirma Cristian.
VIATA PRINTRE CANGURI. "Eu si familia mea vrem doar sa stam in Australia, nu vrem sa ne intoarcem in Romania", spune Ana-Maria. De cand au venit in Australia, trei dintre cei paisprezece copii ai pastorului
s-au casatorit, toti cu australieni. Nici acestia trei n-au scapat insa de problemele legate de viza. Unul dintre ei are voie sa ramana in tara cangurilor, dar ceilalti doi trebuie sa aplice pentru o viza de casatorie la intoarcerea lor in Romania, altfel nu se poate. Ana-Maria este si ea afectata de aceasta situatie, ea va trebui sa-si lase in Australia logodnicul, un tanar de care este foarte mandra. "Nu vreau ca familia mea sa se destrame. Ar fi prea multa durere in inimile noastre. Noi suntem foarte apropiati si ne iubim foarte mult. Ne vizitam reciproc, foarte des si avem o relatie apropiata", afirma Ana-Maria.
INCEPUTUL NENOROCIRII. O "lupta" foarte puternica in sanul Bisericii a stopat sponsorizarea pastorului Rotaru si a familiei sale. Cererea de rezidenta permanenta a romanilor a fost respinsa din acest motiv. Departamentul de Imigratie nu-i mai permite acum lui Ioan Rotaru sa-si practice meseria de pastor. Romanul nu si-a abandonat cauza si a mers la Tribunalul de Control al Migratiei din Australia. Nu a avut succes in demersul sau. Instanta a considerat ca Ioan nu indeplineste o suma de conditii necesare acordarii vizei de rezidenta. Autoritatile australiene spun ca Ioan Rotaru nu face dovada unei pregatiri corespunzatoare pentru functia de pastor si nici nu are o buna intelegere a limbii engleze. De asemenea, pastorului i s-a reprosat ca impreuna cu sutinatorii sai a incalcat constitutia Bisericii, instaland o noua conducere. De curand, Ministrul Imigratiei, Amanda Vanstone, le-a spus membrilor familiei Rotaru ca nu va interveni in cazul lor, chiar daca are puterea de a emite o hotarare care sa o combata pe cea a Tribunalului de Control a Migratiei. Nu a oferit nici un motiv pentru decizia sa.
PARERI DE RAU. Joseph Italiano, avocat specializat in domeniul imigrarilor, considera ca Ministrul Imigratiei are la dispozitie foarte multe cai de ajutorare a familiei Rotaru. Potrivit lui Italiano, ajutorarea copiilor familiei Rotaru este esentiala in acest caz, cu toate acestea, "ceva se intampla in spatele usilor inchise, fara acordul publicului larg", afirma avocatul. Noua conducere a Bisericii Penticostale din Noble Park il sprijina pe pastorul Rotaru. "As vrea ca ministrul sa-si reconsidere pozitia fata de cazul familiei Rotaru, avem nevoie de pastorul Ioan la Biserica", spune secretarul Biserici, Leon Curelusa. Familia Rotaru trebuia sa prezinte autoritatilor australiene biletele de avion pentru Romania, altfel riscau sa fie arestati, chiar deportati. Cand vor ajunge in Romania, cei mai multi dintre ei vor avea pe pasaport o interdictie de trei ani pentru Australia.
SPRIJIN
|
Mass-media australiene au adus la cunostinta publicului larg problemele familiei Rotaru. In sprijinul romanilor, sute de oameni au trimis scrisori ministrului Imigratiei. In aceste scrisori ei cer doamnei ministru sa se foloseasca de puterile ei depline, pentru a-i ajuta pe membrii familiei Rotaru sa ramana in Australia. Un sprijin important pentru pastorul Rotaru si familia sa il acorda Consulatul Onorific al Romaniei in statul Victoria, precum si Asociatia Romana din Australia, impreuna cu senatorul liberal Kay Patterson si Alan Griffin, de la Ministerul Muncii.
|