x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 20 de euro l-au salvat de la moarte

20 de euro l-au salvat de la moarte

de Sînziana Stancu    |    15 Feb 2010   •   00:00

Un german amator de sporturi de iarnă a stat blocat într-un telescaun timp de şase ore, în Alpii austrieci. S-a salvat arzându-şi toţi banii din buzunar.
Abia când a aprins şi ultima bancnotă de 20 de euro semnalele lui disperate au fost văzute.

Când a urcat pe munte ca să-şi dea drumul de sus cu snowboard-ul, tânărul Dominik Podolsky, din München, a uitat să îşi ia şi telefonul mobil cu el. Cobora cu telescaunul, nu mai era nimeni şi la jumătatea drumului maşinăria s-a oprit, pentru că programul se sfârşise. Erau doar câteva minute după ora 4:00 după-amiaza, în staţiunea austriacă Hochzillertal. "Mă gândisem să sar din telescaun, dar probabil că mi-aş fi rupt picioarele şi aş fi murit îngheţat", le-a povestit Podolsky (22 de ani) reporterilor.

Tânărul rămăsese suspendat la aproximativ 10 metri de sol şi a stat aşa, în beznă, aproape 6 ore, la o temperatură de minus 18 grade Celsius.

LECŢIA DIN ARMATĂ
Începuse să i se facă frig şi încerca să rămână treaz. Atunci şi-a adus aminte de lecţiile de supravieţuire în astfel de condiţii date de comandanţii săi în timpul stagiului militar, pe care îl făcuse într-o regiune de munte. Prima dată şi-a încrucişat mâinile în jurul pieptului, cu palmele la subraţ şi a început să îşi încordeze musculatura. A reuşit un timp să se mai încălzească, dar frigul îi intrase deja în oase.

Apoi şi-a amintit de semnalele luminoase. Nu avea la îndemână decât carduri, mai multe bonuri, batiste de hârtie şi 100 de euro în bancnote de până la 20 de euro. Le-a ars rând pe rând cu o brichetă pe care întâmplător o avea la el. Abia când a aprins şi ultima bancnotă de 20 de euro, a fost zărit de un bărbat care trecea în apropiere cu un snowcat.

La 10:30 noaptea, tânărul a fost luat din telescaun şi dus de urgnţă la spital, unde a fost tratat de hipotermie. Greşeala a fost a lui, pentru că nu se interesase de programul telescaunului şi, mai mult decât atât, ignorase toate semnalele şi barierele ridicate de operatorul sistemului, ce sugerau încheierea programului.

×
Subiecte în articol: externe