x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cifre dramatice: Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor din Turcia

Cifre dramatice: Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor din Turcia

09 Feb 2023   •   22:48
Cifre dramatice: Peste 20.000 de morți confirmați în urma cutremurelor din Turcia
Sursa foto: Hepta

Perioada crucială de 72 de ore - în care oamenii au cele mai mari șanse de a fi găsiți în viață - a trecut, dar un salvator spune că încă mai există speranța că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori. Între timp, au fost confirmați peste 20.000 de morți, potrivit Sky News.

Peste 20.000 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în urma cutremurului devastator care a lovit luni Turcia și Siria.

Numărul total al persoanelor înregistrate ca fiind ucise este de cel puțin 20.511, dintre care 17.134 în Turcia și 3.377 în țara vecină devastată și de război.

Perioada crucială de 72 de ore - în care oamenii au cele mai mari șanse de a fi găsiți în viață - a trecut, dar un salvator a declarat că există încă speranțe de a găsi alți supraviețuitori.

David O'Neill, de la echipa internațională de căutare și salvare din Marea Britanie, a declarat pentru Sky News că echipele sale încă mai găsesc oameni în viață printre dărâmături.

„Este surprinzător, dar este încurajator”, a spus O'Neill.

„Modul în care aceste clădiri s-au prăbușit lasă multe goluri de supraviețuire în interiorul lor și, având în vedere momentul în care s-a întâmplat, mulți oameni sunt înfășurați în așternuturi și altele asemenea”.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din partea familiilor care au rămas frustrate de răspunsul lent al echipelor de salvare, în timp ce speranța lor dispare treptat odată cu trecerea timpului.

Ambele națiuni au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a redus clădirile la ruine și a separat familii.

Comitetul pentru situații de urgență în caz de dezastre (DEC) a lansat un apel pentru strângere de fonduri care a obținut sprijinul unor celebrități precum Daniel Craig, Sir Michael Palin și Tamsin Greig - și a primit sprijinul prințului și prințesei de Wales.

Banii vor asigura tratament medical pentru cei răniți, adăpost pentru cei care și-au pierdut casele, precum și pături, haine călduroase și încălzitoare pentru spații sigure.

De asemenea, se asigură că oamenii au suficientă hrană și apă curată.

Voluntarii locali au înființat centre de ajutorare, distribuind alimente, apă și haine călduroase celor afectați și transportă provizii către satele cele mai afectate.

Guvernul britanic va oferi o sumă egală cu primele 5 milioane de lire sterline din donațiile publice.

Premierul Rishi Sunak și-a exprimat „solidaritatea” cu Turcia și a trimis 77 de echipe specializate de căutare și salvare pentru a ajuta la fața locului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: 20000 morți cutremure Turcia