x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 25.000 de oameni au protestat sâmbătă la Belgrad

25.000 de oameni au protestat sâmbătă la Belgrad

30 Dec 2018   •   11:30
25.000 de oameni au protestat sâmbătă la Belgrad
Sursa foto: Captură video

Mişcarea de protest faţă de puterea preşedintelui sârb, Aleksandar Vucic, a câştigat sâmbătă în amploare. Peste 25.000 de persoane au defilat la Belgrad pentru a patra sâmbătă la rând împotriva preşedintelui sârb, a informat un corespondent al agenţiei France Presse. 

Manifestanţii, aproape toţi fără semne de apartenenţă la vreun partid politic, au defilat fără incidente în centrul capitalei sârbe într-o atmosferă destinsă. 

Unii au scandat "Vucic hoţul" ori au purtat pancarte pe care se putea citi: "Gata cu minciunile". 

Mulţi au folosit fluiere, obiect simbol al manifestaţiilor împotriva puterii în anii 1990 şi epoca preşedintelui Slobodan Milosevic. 

"Este o manifestaţie cetăţenească din cauza situaţiei din ţară, de multă vreme complicată, chiar critică din punct de vedere economic şi politic", a declarat Vladimir Tosic, un om de afaceri în vârstă de circa 50 de ani. 

Manifestaţia, a spus el, "a reunit oameni obişnuiţi din Belgrad, ieşiţi în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea în faţa acestei situaţii". 

Aleksandar Vucic, comentând manifestaţiile, a declarat în cursul săptămânii că este "pregătit să asculte părerile cetăţenilor care manifestează, şi nu pe ale mincinoşilor din opoziţie". 

Mişcarea, care a devenit tot mai amplă de-a lungul săptămânilor, reprezintă prima manifestaţie semnificativă a opoziţiei din primăvara lui 2017, când mii de tineri din Belgrad au ieşit în stradă după victoria la prezidenţiale a lui Aleksandar Vucic. 

Fost lider ultranaţionalist devenit un centrist proeuropean, şeful statului este frecvent acuzat de opoziţie că încearcă să-şi treacă sub control media şi societatea civilă. 

Prima defilare a avut loc la 8 decembrie, la apelul Alianţei pentru Serbia, o coaliţie a partidelor de opoziţie ce grupează formaţiuni de la stânga la dreapta naţionalistă, după ce, cu câteva zile mai devreme, unul dintre liderii acesteia, Borko Stefanovic, fusese bătut în cursul unei reuniuni politice în sudul ţării. 

În ultimul său raport asupra Serbiei, Parlamentul European a "îndemnat cu fermitate autorităţile sârbe" să "îmbunătăţească situaţia în domeniul libertăţii de exprimare şi libertăţii presei".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: belgrad protest Aleksandar Vucic