x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 30 de eurodeputați au sprijinit Rusia în mandatele lor. Iată lista pro-rușilor

30 de eurodeputați au sprijinit Rusia în mandatele lor. Iată lista pro-rușilor

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   23:55
30 de eurodeputați au sprijinit Rusia în mandatele lor. Iată lista pro-rușilor
Sursa foto: Hepta

Lista celor mai pro-ruși eurodeputați a fost întocmită pe baza voturilor pentru 16 rezoluții ce vizau Rusia. Majoritatea celor de pe listă fac parte din AfD, formațiune germană de extremă dreaptă. Deputați români nu figurează pe lista Politico. Din regiune sunt din Cehia și Slovacia.

Pe lista Politico, potrivit www.alephnews.ro, figurează 30 de deputați. În rândurile lor se află Tatjana Ždanoka, care a fost acuzată de spionaj pentru Rusia. Europarlamentarul leton, care nu candidează pentru realegere, a negat acuzația, spunând: „Da, sunt un agent, un agent pentru pace”. Parlamentul a efectuat propria investigație și a constatat că ea a încălcat codul de conduită al deputaților europeni, amendând-o cu 1.750 de euro.

Maximilian Krah, controversatul candidat principal al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, care a încetat campania și a renunțat la rolul de lider al AfD după o serie de scandaluri, nu a susținut niciunul dintre textele care critică Rusia. Alți parlamentari AfD au egalat în mare parte recordul său de vot.

Marcel de Graaff, un politician olandez care a renunțat la grupul ID din cauza a ceea ce a declarat că a fost o poziție antirusească și al cărui asistent este implicat într-o anchetă privind propaganda rusă, a votat „nu” la fiecare vot anti-Rusia la care a participat.

Perechea irlandeză de stânga Clare Daly și Mick Wallace, care se confruntă cu o luptă dificilă pentru a fi realeși, au votat împotriva unei rezoluții în Parlamentul European care solicită înființarea unui tribunal care să urmărească în justiție conducerea Rusiei pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. O investigație din 2022 a Irish Times a dezvăluit că eurodeputații au fost acoperiți pe scară largă în presa controlată de stat din Rusia, China și din alte părți, fiind prezentați în mare parte ca susținători ai politicilor acestor guverne.

Daly și-a apărat poziția împotriva sancțiunilor, luând în vizor sabotajul UE. „S-ar putea să sune radical, stimați colegi, dar răspunsul la război nu este mai mult război, este pacea, iar pacea nu este livrată prin țeava unui pistol. Ea este livrată prin diplomație, prin dialog”, a declarat ea în aprilie 2022.

Registrele de vot dezvăluie, de asemenea, diviziuni profunde în cadrul grupurilor.

În cadrul ID, deputații AfD s-au abținut sau s-au opus majorității textelor (AfD a fost exclusă din ID în luna mai din cauza acțiunilor lui Krah), în timp ce deputații din Raliul Național al Franței au susținut doar un sfert dintre ele.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eurodeputati sprijin Rusia