x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 31 de morţi şi 90 de răniţi în urma unui atac terorist în vestul Chinei

31 de morţi şi 90 de răniţi în urma unui atac terorist în vestul Chinei

22 Mai 2014   •   08:50
31 de morţi şi 90 de răniţi în urma unui atac terorist în vestul Chinei

31 de oameni au murit şi peste 90 au fost răniţi în urma unui atentat comis joi într-o piaţă din Urumqi, reşedinţa administrativă a regiunii musulmane Xinjiang, situată în vestul Chinei.

Două vehicule de teren au intrat în mulţime iar din interiorul maşinilor au fost aruncate bombe artizanale.

În fotografii publicate pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, se puteau vedea flăcări pe o arteră cu trei benzi de circulaţie şi un nor de fum care se ridica deasupra tarabelor dintr-o piaţă, în spatele unui baraj al poliţiei.

De peste un an, Xinjiang este scena recrudescenţei violenţelor dintre populaţia musulmană de origine uigură, majoritară în regiune, şi etnicii chinezi, strămutaţi în ultimele decenii.

Beijingul atribuie aceste violenţe tendinţelor separatiste şi "teroriste" ale fundamentaliştilor uiguri, care, la rândul lor, acuză autorităţile chineze că le reprimă cultura şi religia.

Pe 30 aprilie, în ultima zi a unei vizite efectuate în regiune de preşedintele chinez, Xi Jinping, rebeli înarmaţi cu explozivi şi cuţite au lansat un atac asupra gării din Urumqi, omorând o persoană şi rănind alte 79. Doi atacatori şi-au pierdut viaţa în momentul în care au încercat să detoneze explozivi.

×
Subiecte în articol: explozii China fundamentalisti