x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 40.000 de morti

40.000 de morti

de Camelia Muntean    |    11 Oct 2005   •   00:00
40.000 de morti

Sute de mii de sinistrati, intre 30.000 si 40.000 de morti si 60.000 de raniti reprezinta bilantul, inca provizoriu, al cutremurului produs sambata in Pakistan. Echipele de salvare inca mai cauta supravietuitori sub daramaturi, desi, la aproape trei zile de la producerea seismului, este putin probabil ca vor mai gasi oameni in viata. Imaginile luate din zonele afectate sunt socante: bucati de trupuri iesind de sub ruine, oameni care isi plang rudele decedate sau disparute, parinti care si-au pierdut copiii.

"O intreaga generatie a disparut in zonele afectate de cutremur, pentru ca marea majoritate a copiilor se afla la scoala", a declarat generalul Shaukat Sultan, purtatorul de cuvant al armatei pakistaneze, care a adaugat ca "echipele de salvare scot cadavrele micutilor de sub daramaturi, dar nu are cine sa le ridice corpurile, pentru ca si parintii lor sunt morti".

In multe localitati, oamenii se plang ca nu au primit nici un ajutor si se tem ca nu vor supravietui foamei si frigului din timpul noptii, in conditiile in care autoritatile nu au reusit inca sa ajunga la ei pentru a-i ajuta. In Balakot, 1.000 de copii, aflati in cele trei scoli din acest orasel, si-au pierdut viata. Martori oculari au declarat ca sambata, dupa producerea seismului, timp de cateva ore s-au auzit glasuri disperate care cereau ajutor, dar spre seara s-a lasat o liniste sumbra. Localnicii nu i-au putut salva pe toti. "Am avut patru copii. Toti erau la scoala. Acum nu mai am nimic, nu i-am putut salva", spunea cu lacrimi in ochi Yusuf. De la cutremur, el nu a parasit nici o clipa locul in care cei patru micuti si-au pierdut viata, desi aerul a devenit irespirabil, din cauza mirosului de cadavru intrat in putrefactie.

Autoritatile se confrunta in prezent cu o noua problema, greu de stopat in conditiile existente - jefuitorii de case, magazine si statii de benzina.

×
Subiecte în articol: externe