x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 40 de ani de putere

40 de ani de putere

de Mihaela Matachita    |    02 Sep 2009   •   00:00

Liderul libian, Muammar Kadhafi, şi-a lansat cu mare fast, la Tripoli, festivităţile care marchează 40 de ani de când este la putere, "ghidul revoluţiei" oferindu-şi o ceremonie asemenea celei din deschiderea unei Cupe Mondiale de fotbal.



Punctul culminant al festivităţilor va fi un spectacol de 90 de minute, care va avea loc diseară în centrul capitalei, Tripoli, şi la care vor participa 800 de dansatori. La eveniment au fost invitaţi lideri arabi, africani şi latino-americani,  principalele străzi fiind împodobite cu becuri multicolore, iar pereţii, acoperiţi cu fotografii şi cu lozinci în onoarea lui Kadhafi.

SFIDĂRI

Kadhafi a obţinut la 20 august eliberarea libianului condamnat pe viaţă pentru atentatul de la Lockerbie (soldat cu 270 de morţi în 1988), iar preşedintele elveţian i-a prezentat scuze pentru că fiul său, Hannibal, a fost acuzat de rele tratamente asupra personalului unui hotel din Elveţia. Înainte de a sărbători revoluţia care l-a adus la putere la 1 septembrie 1969, Khadafi a inaugurat, împreună cu premierul italian, Silvio Berlusconi, lucrările la o autostradă.  

Această a 40-a aniversare produce disconfort ţărilor europene, care se feresc să îşi afişeze apropierea faţă de un fost paria al comunităţii internaţionale.

×
Subiecte în articol: externe