O echipă de cercetători francezi, condusă de Jean-Christophe Plantier, a identificat la o pacientă cameruneză o nouă variantă a virusului care produce SIDA, ce pare a fi foarte apropiată de o formă descoperită recent la gorile.
Descoperirea "arată că trebuie să continue supravegherea atentă a apariţiei unor noi variante de HIV, mai ales în Africa occidentală şi centrală", este de părere echipa dr Plantier, de la laboratorul de virologie generală din cadrul Spitalului Universitar din Rouen, asociat Centrului Naţional de Referinţă pentru HIV, scrie cotidianul La Libre Belgique de luni.
Rezultatele cercetărilor sunt publicate luni în revista medicală americană "Nature Medicine". Această nouă variantă este diferită de cele trei forme precedente ale virusului imunodeficienţei umane identificate până în prezent. Toate cele trei forme sunt legate de o formă a virusului imunodeficienţei la maimuţe (SIV), care afectează cimpanzeii. Noua formă pare a fi foarte apropiată de forma SIV descoperită recent la gorile.
Cea mai probabilă ipoteză este că această formă de virus a trecut de la gorilă la om, potrivit echipei lui Jean-Christophe Plantier. Dar ea nu exclude posibilitatea să fi apărut mai întâi la cimpanzei, înainte de a trece de la cimpanzeu la gorilă, apoi de la gorilă la om, sau posibilitatea unei transmisii directe de la cimpanzei în acelaşi timp la gorile şi la oameni.
Pacienta care stă la baza studiului este o femeie de 62 de ani, pozitivă HIV din 2004, la puţin timp după ce s-a mutat din Camerun la Paris. Ea a locuit în apropierea capitalei Yaoundé, dar a spus că nu a fost în contact cu maimuţe şi nici nu a mâncat carne de animale din junglă.
Cercetătorii nu ştiu încă dacă această variantă a virusului este foarte răspândită sau nu. Ei cred că s-ar fi putut răspândi în Camerun sau în alte părţi fără să se fi remarcat. Reproducerea sa rapidă arată că s-a adaptat la celulele umane, adaugă ei.
Un alt studiu, care a apărut tot luni în "Nature Medicine", relevă că persoanele afectate de herpes genital prezintă un risc crescut de contaminare cu HIV, chiar dacă rănile s-au vindecat şi pielea pare normală. Studiul a fost realizat de doctorii Lawrence Corey şi Jia Zhu de la Centrul de Cercetări asupra Cancerului "Fred Hutchinson" din Seattle. El relevă că, mult timp după dispariţia rănilor, zonele afectate prezintă o activitate a celulelor imunitare care favorizează contaminarea.
Articolul din La Libre Belgique aminteşte că herpesul se caracterizează prin crize repetate, prezentând un grad mai ridicat de contaminare cu HIV. Cercetătorii credeau până acum că rănile explică riscul crescut de contaminare, dar un alt studiu realizat anul trecut a arătat că tratamentul medicamentos nu reduce acest risc, încheie La Libre Belgique.
Citește pe Antena3.ro