x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "A fost Holocaustul un proiect european?"

"A fost Holocaustul un proiect european?"

de Anca Aldea    |    21 Mai 2009   •   00:00

Ediţia online a revistei germane Der Spiegel a publicat astăzi un amplu material care aruncă o lumină nefavorabilă asupra unor ţări europene din perioada hitleristă, între care şi România. "Germanii sunt responsabili pentru uciderea în masă a şase milioane de evrei. Dar intervenţia altor ţări europene în Holocaust a primit surprinzător de puţină atenţie până de curând. Procesul lui John Demjanjuk (gardian la o tabără de concentrare ­ n.r.) urmează «să-i deconspire» pe complicii lui Hitler", se scrie în deschiderea articolului.



Avea 25 de ani înainte de finalul celui de-al doilea război mondial. Lucra pe post de gardian la lagărul de concentrare Flossenburg. Fusese transferat de la "un câmp al morţii" din Sobibor, un oraş aflat astăzi pe teritoriul Poloniei. Numele creştin al lui Demjanjuk era Ivan, el fiind de naţionalitate ungară. A devenit "John" în 1952, când a emigrat, împreună cu familia, în Statele Unite. Anul acesta, la vârsta de 89 de ani, Ivan alias John a fost expulzat în Germania şi a fost trimis direct la închisoarea Stadelheim din Munchen, într-o celulă de 24 de metri pătraţi, mult mai spaţioasă decât una pentru un prizonier obişnuit, scrie Der Spiegel. Procesul său ar putea începe la sfârşitul verii. Dovezile din dosar sunt covârşitoare - mărturia unui coleg, care acum nu mai este în viaţă: Demjanjuk "a fost un gardian experimentat şi eficient", care i-a dus pe evrei în camerele de gazare, aceasta fiind "responsabilitatea lui".

Procesul acestui om ar putea scoate la lumină complici străini. "Ce l-a îndemnat pe dictatorul român Ion Antonescu şi pe generalii şi soldaţii săi, precum şi pe funcţionarii şi pe fermierii români să ucidă 200.000 de evrei (probabil că sunt de două ori mai mulţi)? De ce escadranoale morţii din ţările baltice au comis crime la ordinele Germaniei în Letonia, Lituania, Belarus şi Ucraina? De ce grupările de intervenţie paramilitară operate de SS (Einsatzgruppen) încurajau populaţia neevreiască să declanşeze pogromuri între Varşovia şi Minsk? Şi cum a fost posibil ca SS şi poliţia să supravegheze evreii din oraşele est-europene, dacă nu ar fi avut ajutorul populaţiilor locale? "Nu foarte mulţi germani ar fi fost în stare «să recunoască un evreu într-o mulţime»", susţine Thomas Blatt, unul dintre supravieţuitorii de la Sobibor (un oraş aflat astăzi pe teritoriul Poloniei, unde a existat un lagăr de concentrare cunoscut).

Recunoscând că aceste atrocităţi nu s-ar fi întâmplat dacă Hitler şi apropiaţii lui nu ar fi existat, Der Spiegel insistă: "Este totodată sigur faptul că germanii nu ar fi fost capabili să ucidă singuri milioane de evrei europeni". "Doar Hitler şi anturajul său sau armata sa ar fi putut pune capăt Holocaustului. Dar aceasta nu exclude argumentul că fără ajutor din străinătate mii sau poate milioane de evrei ar fi supravieţuit. În lagărele morţii din Europa de Est existau până la zece complici locali la fiecare un poliţist german. La fel se întâmpla şi în cazul taberelor de exterminare", excepţie făcând centrele morţii controlate 100% de germani.

"A fost Holocausul un proiect european?", se întreabă Der Spiegel, continuând seria de întrebări. "Nu există încă un verdict final privind dimensiunea europeană în Holocaust. Francezii şi italienii s-au implicat târziu în a clarifica această perioadă din istoria lor. Alţii, cum sunt ucrainenii şi lituanienii încă «şchiopătează» sau alţii, cum e cazul României, Ungariei şi Poloniei, abia au început" să clarifice lucrurile.

Acestea nu sunt singurele apropouri legate de România care apar în articolul din Der Spiegel. Materialul prezintă cazul unui fiu de general român, care a condus un grup de asasini din Bersad (Ucraina). Una dintre victimele românului Generaru a fost legată de o motocicletă şi târătă până şi-a pierdut viaţa, se mai arată în articol. "România a adoptat voluntar politica rasistă a Germaniei Naziste şi legile antisemite de la Nuremberg, în Polonia, multe universităţi au restricţionat accesul pentru studenţii evrei, iar în Ungaria, evreilor li se interzicea să lucreze în spaţiul public, în multe alte domenii de activitate".

Odată izbucnit al doilea război mondial, mulţi europeni au început să secere vieţi în stânga şi-n dreapta - croaţii au ucis nu numai evrei, dar şi sârbi; polonezii şi ucrainenii s-au omorât între ei, iar în România au fost lichidaţi ţiganii şi ucrainenii. "E greu de spus ce i-a motivat pe oameni să ucidă. De multe ori naţionalismul şi antisemitismul erau servite drept scuze. În timpul războiului nimeni nu murea de foame în Germania, dar nu se poate spune acelaşi lucru despre Europa de Est", mai scrie Der Spiegel. "Pentru germani, 300 de evrei înseamnau 300 de duşmani ai umanităţii. pentru lituanieni ei însemnau 300 de perechi de pantaloni şii 300 de perechi de bocanci", îşi aminteşte un martor ocular, citat de publicaţia germană.

REACŢII ÎN POLONIA
Dezvălurile din revista germană au iritat în aşa măsură autorităţile de la Varşovia, încât Ministerul polonez de Externe a cerut ambasadei Poloniei la Berlin "să reflecteze la un răspuns". Nici presa poloneză nu a stat cu mâinile în sân. Mai multe cotidiane au acuzat revista germană că încearcă să împartă cu alţi europeni responsabilitatea pentru producerea Holocaustului. "Conform tezei din Der Spiegel, aproape toată Europa este responsabilă de Holocaust. «Este absurd», apreciază istoricii", scrie miercuri cotidianul conservator Rzeczpospolita. "Dacă un jurnalist german scrie un astfel de articol, avem de-a face cu o minciună premeditată", este de părere istoricul polonez Antoni Dudek, citat miercuri de cotidianul Polska.

×
Subiecte în articol: externe evrei der spiegel