x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A lăsat totul pentru Nobel

A lăsat totul pentru Nobel

de Anca Aldea    |    11 Dec 2009   •   00:00
A lăsat totul pentru Nobel
Sursa foto: Terje Bendiksby/AFP/Mediafax

Preşedintele Statelor Unite a mers ieri în Norvegia pentru a intra în posesia Premiului Nobel pentru Pace. Deşi evenimentele organizate în cinstea sa durează trei zile, liderul administraţiei de la Washington a făcut act de prezenţă doar în prima zi a programului supraîncărcat.



A fost o surpriză pentru toată lumea atunci când numele lui Barack Obama a fost asociat cu Premiul Nobel pentru Pace, mai ales că preşedintele se afla la putere de mai puţin de un an şi nu avusese timp să înregistreze, până atunci, un succes diplomatic major. Surpriza a fost la fel de mare şi în SUA, unde, potrivit unor sondaje, doi americani din trei consideră că Obama nu merita această distincţie.

"Preşedintele înţelege şi ştie că nu se află la nivelul lui Nelson Mandela, fostul lider sud-african, şi al Maicii Tereza, călugăriţa indiană de origine albaneză. Cred însă că preşedintele este mândru de măsurile pe care administraţia sa le-a întreprins pentru a întinde mâna comunităţii internaţionale", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Obama, Richard Gibbs.

PROTESTE
Întregul context este delicat pentru proaspătul laureat Nobel. Cu o săptămână înaintea decernării premiului, Obama a autorizat trimiterea a încă 30.000 de militari în Afganistan. Decizia luată la Casa Albă a scos ieri în stradă, e drept, la Oslo, aproximativ 5.000 de protestatari, nemulţumiţi de prestaţia unui deţinător al Premiului Nobel pentru Pace, scrie presa britanică.

Echipa de consilieri de la Casa Albă l-a sfătuit pe Obama să-şi scurteze vizita la Oslo şi să renunţe la câteva dintre întâlnirile şi evenimentele organizate în cinstea sa. Liderul american a anulat astfel o cină alături de membrii Comitetului Nobel, o conferinţă de presă, un interviu televizat, o vizită la o expoziţie în cinstea sa.

Preşedintele a refuzat, de asemenea, să răspundă unei invitaţii la masa de prânz, venită din partea regelui Norvegiei, dar şi să participe la un concert de muzică şi la un eveniment unde ar fi trebuit să le vorbească unor copii despre pace. Schimbarea de program a fost imediat sancţionată de norvegieni, 44% din aceştia considerând că este necivilizat ca preşedintele unei ţări să anuleze o invitaţie venită din partea regelui Harald.

×
Subiecte în articol: externe