Fostul premier ungar Gyula Horn a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, anunţă media ungare. Acesta fusese spitalizat încă din 2007 şi suferea de mai multe maladii grave.
Horn a fost premier între 1994 şi 1998, după victoria socialiştilor (MSZP) la alegerile legislative. El a fost unul dintre fondatorii MSZP în 1989, devenind preşedintele acestuia în 1990.
Horn a ajutat la sfârşitul divizării Europei în cele două mari blocuri ale Războiului Rece – occidental şi estic – care s-au creat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.
Ungaria şi-a deschis frontierele, în 1989, pentru germanii din Est care doreau să-şi părăsească ţara. Este recunoscut deja rolul lui Horn, ca ministru de Externe al regimului comunist, în această decizie crucială. Dezvoltând o politică externă mai independentă, Ungaria a încetat să mai pună piedici germanilor din Est pentru a obţine viza de a intra în alte ţări. Acestui moment i-a urmat reunificarea germană.
Graţie Ungariei, germanii din Est s-au putut duce în Austria, de unde puteau trece în Germania de Vest. În primele trei zile ale acestei deschideri, au trecut graniţa Ungariei 15.000 de persoane.
Gyula Horn s-a născut la 5 iulie 1932 la Budapesta. A făcut studii tehnice în Ungaria, apoi a fost licenţiat al Universităţii din Rostov-pe-Don în economie şi finanţe, în 1954.
Funcţionar la Ministerul de Finanţe între 1954 şi 1959, sub regimul comunist ungar, a trecut la Ministerul de Externe în 1959, a lucrat la Ambasadele Ungariei din Iugoslavia şi Bulgaria, apoi a ajuns în fruntea ministerului în 1983, apoi ca secretar de stat în 1986 şi în fine ca ministru de Externe în 1989, în Guvernul lui Miklos Nemeth. El a deschis Cortina de Fier împreună cu omologul său austriac, la 27 iunie 1989.