Fostul preşedinte al Georgiei, Eduard Şevardnadze, fost ministru de externe al Uniunii Sovietice în perioada când la conducerea acesteia se afla Mihail Gorbaciov, s-a stins din viaţă, la vârsta de 86 de ani, în capitala georgiană Tbilisi, informează ITAR-TASS, conform Agerpres.
Asistenta sa personală, Marina Davitaşvili, a declarat pentru Reuters că Şevardnadze a murit după o lungă suferinţă, fără să ofere alte detalii.
Şevardnadze a jucat un rol esenţial în încheierea războiului rece în calitatea sa de ministru de externe sovietic, iar după aceasta a continuat să conducă ţara sa natală Georgia în timpurile agitate după independenţă.
Potrivit Interfax, fostul lider georgian s-a stins din viaţă luni, în jurul orei locale 12:00.
Ca ministru de externe în epoca ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, Şevardnadze a supervizat dezgheţul în relaţiile cu Occidentul, înainte de căderea Zidului Berlinului şi de dezmembrarea Uniunii Sovietice.
El a fost unul din părinţii intelectuali ai 'perestroikăi' ('restructurarea'), politica de reforme despre care Gorbaciov a spus că a fost concepută în timpul unei plimbări pe malul Mării Negre cu amicul său georgian, deşi mai târziu relaţiile dintre cei doi s-au răcit.
După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Şevardnadze a revenit în Georgia ca să devină preşedinte şi a adus o oarecare stabilitate în republică, după o perioadă de anarhie, când protestatari cu puşti Kalaşnikov umblau liber pe străzi.
A fost răsturnat de la putere în 2003, în urma unei revolte populare intrate în istoria ca 'Revoluţia trandafirilor', în locul său venind politicianul prooccidental Mihail Saakaşvili.
În ultimii ani de viaţă stătea mai mult la reşedinţa sa din Tbilisi şi nu prea a călătorit.