x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A zecea zi în căutarea submarinului argentinian San Juan

A zecea zi în căutarea submarinului argentinian San Juan

25 Noi 2017   •   18:17
A zecea zi în căutarea submarinului argentinian San Juan

La zece zile după ultimul semnal de viaţă emis de submarinul argentinian San Juan, familiile celor 44 de membri ai echipajului şi-au început sâmbătă perioada de doliu în timp ce căutările continuă prin întărirea forţelor de investigaţie cu încă un avion şi cu o navă rusească, informează AFP. 

Marina a refuzat să declare oficial că nu mai are nicio şansă să găsească supravieţuitori. Dar familiile marinarilor dispăruţi şi-au pierdut orice speranţă de când Marina a anunţat joi că o explozie a fost detectată în perimetrul în care se afla submarinul. 

O slujbă religioasă era prevăzută să aibă loc sâmbătă la ora locală 12:30 (15:30 GMT) în faţa bazei navale de la Mar del Plata, în sprijinul familiilor. În ajun, o sută de credincioşi organizaseră o procesiune religioasă spre bază. 

Vineri seara, un avion cargo Antonov a aterizat la Comodoro Rivadavia, baza logistică a operaţiunilor de salvare care vor fi angajate dacă submarinul va fi localizat. 

Duminică, o navă oceanografică rusească dotată cu echipament ultrasofisticat, care poate trimite un minisubmarin telecomandat până la adâncimea de 6.000 m, urmează să se integreze în dispozitiv. 

Ele se vor alătura avioanelor şi navelor trimise de o săptămână de SUA, Marea Britanie, Franţa, Brazilia, Chile ş.a. 

Doi membri ai echipajului au scăpat în mod miraculos dramei. Un tehnician în comunicaţii a trebuit să coboare de pe San Juan în cursul unei escale la Ushuaia pentru o misiune la Buenos Aires înainte de a se duce în Peru, potrivit Marinei. 

Un altul, Adrian Rothlisberger, a fost scutit de participarea la misiune pe San Juan când se pregătea să se îmbarce pentru că trebuia să-şi finalizeze achiziţionarea casei, procedură în general îndelungată şi complicată în Argentina, potrivit ziarului Clarin. 

"Ne-am putea bucura, pentru că este un miracol, dar ne punem în situaţia celorlalte familii, ştiind că şi el ar fi putut fi unul dintre cei 44", a declarat mama lui Adrian Rothlisberger, Sandra Alvarez. 

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a cerut vineri să se facă "o anchetă serioasă, aprofundată, care să permită existenţa unor certitudini" despre soarta submarinului San Juan şi să elucideze explozia. 

Trebuie stabilit, a adăugat el, "cum un submarin aflat în condiţie perfectă de a naviga a fost în mod vizibil victima unei explozii". 

Judecătorul federal Marta Yanez a deschis o anchetă cu "obiectivul de a stabili cauzele exploziei". 

Submarinul San Juan este dat dispărut de miercuri 15 noiembrie, de la ora locală 07:30 (10:30 GMT) fără să-şi fi activat balizele de avarie. 

În zona în care a fost înregistrată explozia, la 400 km de coasta argentiniană, fundul oceanului variază la adâncimi între 200 şi 1.000 m, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al Marinei argentiniene, căpitanul Enrique Balbi. 

La o adâncime mai mare de 600 m, submarinul de tip TR-1700 cu propulsie diesel-electrică, de fabricaţie germană şi construit în urmă cu 34 de an, s-ar disloca din cauza presiunii apei. 

Căutările sunt concentrate în prezent într-o zonă restrânsă a Atlanticului de Sud, la ele participând 13 ţări, a indicat căpitanul Balbi. 

Potrivit presei argentiniene, guvernul pregăteşte măsuri în cadrul Marinei cu scopul de a sancţiona eventuale disfuncţionalităţi. Presa avansează ideea că ministrul apărării ar fi fost informat cu o întârziere de cinci zile despre o avarie la bateriile de la bordul submarinului. 

Înainte de întreruperea comunicaţiilor, comandantul submarinului semnalase o problemă la nivelul bateriilor, care însă - potrivit lui - nu constituia un obstacol în continuarea navigaţiei spre bază. 

Pierderea submarinului San Juan afectează capacitatea operaţională a Marinei argentiniene. Între 2008 şi 2014, Argentina a investit 20 de milioane de dolari în modernizarea acestui submersibil, care era considerat bijuteria armatei argentiniene, ale cărei echipamente sunt în general învechite din cauza lipsei finanţărilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: san juan subamrin argentina cautari