x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ABC-ul aderarii la Uniunea Europeana

ABC-ul aderarii la Uniunea Europeana

12 Mar 2004   •   00:00

Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care si-a construit o legatura cu Comunitatea Europeana. Se intampla in 1974, cand Guvernul de la Bucuresti a semnat un protocol cu Uniunea.

Dupa aproape 10 ani, in 1993, cele doua parti au convenit asupra unui Acord de Asociere, care a insemnat baza legala a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana. Acest acord a intrat in vigoare la 1 februarie 1995 si fixeaza cadrul institutional al negocierilor de aderare a Romaniei la UE.

Romania a inaintat cererea de aderare in 1995, dar negocierile efective au inceput abia in 2000. In aceasta perioada de 5 ani, Uniunea Europeana a evaluat in ce masura Romania indeplineste cele trei criterii de la Copenhaga, atat de invocate in lunile recente in dezbaterile de la Bruxelles privind Romania: cel economic, politic si capacitatea de a-si asuma obligatiile de membru al UE.

CE ESTE "ACQUIS"-UL. In toate documentele legate de aderarea la UE se regaseste termenul "acquis comunitar". Acquis-ul reprezinta de fapt intreaga legislatie a UE: tratatele originare si modificarile survenite de-a lungul timpului, acordurile internationale incheiate, directivele, deciziile, recomandarile etc. El este structurat pe 31 de capitole, cunoscute drept capitolele de negociere dintre tara candidata si UE. In prezent, Romania a inchis provizoriu negocierile la 22 de capitole, celelalte 9 fiind in curs de negociere. Printre acestea se numara capitole extrem de importante, dar si dificile, cum ar fi Agricultura, Mediul inconjurator sau Energia.

ETAPELE. La baza negocierilor sta documentul de pozitie trimis de Romania, cate unul pentru fiecare capitol de negociere. La acesta, Comisia Europeana elaboreaza o pozitie comuna a membrilor, care are nevoie de aprobarea Consiliului European. Acesta poate accepta pozitia Romaniei sau ii poate solicita eventuale modificari. Negocierile au loc in cadrul unor Conferinte Interguvernamentale bilaterale. Rezultatele lor dau apoi forma proiectului de tratat de aderare, elaborat de Comisie in colaborare cu viitorul stat membru. Documentul are nevoie de avizul Parlamentului European, dupa care este adoptat de Consiliul European. Procedura cere apoi ca Parlamentul din tara candidata si din fiecare stat membru sa ratifice documentul. In multe state, inainte de ratificare, este organizat un referendum.

Criteriile de la Copenhaga

In iunie 1993, Consiliul European de la Copenhaga a recunoscut dreptul statelor din Centrul si Estul Europei de a se alatura Uniunii Europene de indata ce indeplinesc trei criterii extrem de importante. Acestea au fost confirmate in decembrie 1995 de catre Consiliul European de la Madrid. Iata care sunt cele trei criterii de la Copenhaga:

  • Stabilitatea institutiilor ce garanteaza democratia, respectarea legii, a drepturilor omului si ale minoritatilor
  • Existenta unei economii de piata functionale si a capacitatii de a face fata competitiei de pe piata comunitara
  • Capacitatea de a-si asuma obligatiile ce revin o data cu statutul de membru al Uniunii, inclusiv participarea la realizarea unei Uniuni economice, politice si monetare.

( DIANA RUCINSCHI )

×
Subiecte în articol: externe