x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Abhazia şi Osetia de sud cer Rusiei să le reunoască independentţa

Abhazia şi Osetia de sud cer Rusiei să le reunoască independentţa

de Mihaela Matachita    |    22 Aug 2008   •   00:00
Regiunea georgiană separatistă Abhazia a cerut Rusiei să îi recunoască independenţa în cadrul unui "congres naţional" la care au participat mii de persoane, ieri, în piaţa centrală a capitalei sale Suhumi, iar locuitorii din capitala Osetiei de Sud au fost îndemnaţi să facă la fel.


În paralel cu abhazii, locuitorii din Ţhinvali, capitala celeilalte provincii separatiste, Osetia de Sud, au fost îndemnaţi să se pronunţe şi ei în favoarea independenţei de Georgia, în cadrul unei adunări, o maşină a poliţiei, dotată cu portavoce, străbătînd oraşul, miercuri după-amiază.

Preşedintele separatist abhaz, Serghei Bagapş, ceruse în ajun recunoaşterea independenţei. Camera superioară a Parlamentului rus anunţase că va examina, începînd de luni, în sesiune extraordinară, cererile celor două regiuni separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, afirmînd că este gata să le recunoască independenţa. Duma ar putea dezbate chestiunea tot luni.

Mai multe ţări occidentale au condamnat campania militară rusă împotriva Georgiei, declanşată de o ofensivă georgiană în Osetia de Sud în noaptea de 7 spre 8 august. Mai mulţi comentatori ruşi, arată AFP, văd în recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei un răspuns la recunoaşterea de către Occident a independenţei provinciei sîrbe cu populaţie majoritar albaneză Kosovo faţă de Serbia.

 
INCIDENT. Ambasadorul Franţei în Georgia, Eric Fourier, a fost "blocat timp de cîteva ore", ieri-dimineaţă, la un punct de control al armatei ruse amplasat în apropierea oraşului georgian Gori, a declarat adjunctul purtătorului de cuvînt al Ministerului francez de Externe, Frederic Desagneaux, citat de AFP. Militarii şi blindatele ruse se află în continuare pe şoseaua care face legătura dintre capitala georgiană Tbilisi şi oraşul Gori, dovadă că Rusia nu îşi retrage trupele din Georgia, interpretînd cum îi convine acordul de încetare a focului mediat de Nicolas Sarkozy a cărui ţară, Franţa, exercită în prezent preşedinţia UE.


ACUZAŢII. Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a acuzat Rusia că încearcă să "inducă în eroare opinia mondială" în privinţa retragerii trupelor, într-un interviu publicat ieri pe site-ul de Internet al postului de televiziune France 24. "Ei afirmă că respectă promisiunile făcute lui Nicolas Sarkozy, în timp ce, de fapt, se retrag din marile zone urbane precum Gori pentru a se regrupa în locuri strategice", a declarat Saakaşvili. Obiectivul ruşilor este de a "controla puncte foarte sensibile pentru a continua să îmi distrugă ţara, să destabilizeze Guvernul, să-i distrugă economia", "să pună capăt independenţei Georgiei şi să elimine Guvernul", a declarat preşedintele georgian.

×
Subiecte în articol: externe