x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord - Nabucco se face

Acord - Nabucco se face

de Sînziana Stancu    |    22 Mar 2008   •   00:00

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Turcia în ceea ce priveşte locul de pornire al viitoarei conducte de gaz, Nabucco, concurenta europeană a proiectului similar, South Sream, iniţiat de Rusia, dar care ocoleşte România.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Turcia în ceea ce priveşte locul de pornire al viitoarei conducte de gaz, Nabucco, concurenta europeană a proiectului similar, South Sream, iniţiat de Rusia, dar care ocoleşte România. Gura de pornire a conductei Nabucco se va construi în localitatea Ahiboz, în apropiere de Ankara, au anunţat ieri oficiali turci, citaţi de Reuters.

 

PARTENERI. Azerbaidjanul, cel mai mare furnizor de gaz din Asia centrală este, până acum, singura ţară care a semnat un contrat de furnizare a gazului pentru conducta Nabucco. UE va ofei, în schimb, sprijin financiar pentru realizarea proiectului, acoperind costurile pentru construirea infrastructurii şi ale instalaţiilor de transport de gaze naturale. Construirea proiectului  Nabucco este planificată să înceapă cel mai târziu în 2010, iar până în 2013 să furnizeze deja gaz pentru Europa occidentală, reducându-i astfel dependenţa de gazul rusesc. Costul proiectului a fost estimat la 4,6 miliarde de euro, iar capacitatea sa de transport va fi de 21 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Primii parteneri care s-au înscris la consorţiul de construcţie al proiectului Nabucco au fost grupurile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România). Recent, li s-a alăturat şi grupul german RWE, lista rămânând deschisă. Conducta va transporta gazul din Marea Caspică în Europa, ocolind Rusia.

×
Subiecte în articol: externe nabucco